top of page
Hitonhaudan sorakierros 4.jpg
logo-lakelandbycycle

Lakeland by Cycle Bikepacking Routes yhdistää maantieteeltään ja historialtaan mielenkiintoisen Keski-Suomen luontokohteet, nähtävyydet ja palvelut alueen parhaita sora- ja metsäteitä pitkin. Kolme vuoristoratamaista, mutta sujuvaa ympyräreittiä tarjoilevat kattauksen alueen ainutlaatuista geologiaa ja luontoa halki loputtomien kankaiden, moreeniharjujen ja kumpuilevien metsien. Reitit sijaitsevat Järvi-Suomen sydämessä, joka palkitsee paitsi horisonttiin jatkuvina järvimaisemina, mutta myös kymmeninä hiekkarantoina Suomen järvien rannoilla.

logo-lakelandbycycle

Alueelle ovat ominaisia myös laajat kallioalueet jyrkänteineen ja monet rotkot. Reitti vierailee esimerkiksi Hitonhaudan, Karhunahtaan, Talkoovuorten ja Vororotin rotkoilla. Reitit kulkevat myös Salamajärven, Leivonmäen ja Pyhä-Häkin kansallispuistojen kautta ja matkalla on yksi Suomen harvoista UNESCO-kohteista: Petäjäveden vanha hirsikirkko.

Kolme pääreittiä muodostaa yhteensä 1100 km retkeiltävää. Lisäksi reiteille on suunniteltu kuusi yhdysreittiä, yhteensä noin 400 km, joita hyödyntämällä pääreitit voi ajaa myös lyhyemmissä osissa. Yhdysreittien kartoille on laitettu pääreittien tyyliin kaikki pyörämatkailijan kannalta tärkeimmät palvelut, joten niiden hyödyntäminen on helppoa. Yhdysreittejä käyttämällä voi esimerkiksi muodostaa reitin koko Keski-Suomen halki Haapajärveltä Jämsään, hyödyntäen Pyhä-Häkin kansallispuiston halki kulkevaa yhdysreittiä. Reitin voi suunnitella oman mieltymyksen ja käytössä olevan ajan mukaan - ellei halua lähteä suoraan valmiille reitille.

Reitit on suunniteltu sekä majataloja hyödyntäville että telttailijoille sopiviksi. Laavuja on reiteillä paljon. Reittien suunnittelussa on otettu huomioon julkinen liikenne ja kaikki kolme reittiä on saavutettavissa helposti junalla tai linja-autolla. Reitin varrella olevia rautatieasemia on Jyväskylässä, Jämsässä, Petäjävedellä, Keuruulla ja Haapajärvellä.

hiekkatie metsässä Hitonhaudan sorakierros
maalaistalo ja pyörä Vihreän kullan sorakierroksella
metsäpolku Hitonhaudan sorakierros reitillä

Kaikki reitit ovat kokonaisuudessaan erittäin helppokulkuisia ja reittien haastavuudet vaihtelevat skaalalla 5-6/10. Reitit ovat ajettavissa 40 mm renkailla, mutta erityisesti pohjoisin reitti, Vihreän kullan sorakierros, sisältää myös joitakin karkeampi sorapintoja, joissa 45–50 mm rengas on mukavampi. Ajaminen on enimmäkseen ei-teknistä joitain lyhyitä polkupätkiä lukuun ottamatta. Ylämäet ovat yleensä lyhyitä, joten reitti on helppo ajaa myös raskaammin pakatulla pyörällä. Pienet vaihteet tulevat kuitenkin tarpeen, sillä jotkut mäet voivat olla jyrkkiä.

 

Paras kausi pyöräretkille Keski-Suomessa on toukokuun lopusta syyskuun loppuun, mutta ilmastonmuutoksen vuoksi kauden alkaminen, eli sorateiden kuivuminen ja kovettuminen, voi vaihdella hyvinkin paljon vuodesta toiseen. Pyöräretkeilykausi saattaa jatkua myös syyskuun loppua pidemmälle, jos vain säät sallivat.

Alapuoliseen reittikarttaan on koottu kolme pääreittiä yhdysreitteineen. Siitä pääse yksityiskohtaisiin reittikarttoihin, GPX-tiedostoihin ja reittikuvauksiin.

Tervetuloa nauttimaan Keski-Suomen vihreästä vuoristoradasta!

Visit-Jyväskylä-Region-logo
ely logo
bottom of page