top of page
Vanhan kirkon sorakierros 8.jpg

VANHAN KIRKON SORAKIERROS

PITUUS

ikoni_reitti_pituus_valk.png
440 km

% PÄÄLLYSTÄMÄTÖN

80 %
ikoni_reitti_päällyst_valk.png

KESTO

ikoni_reitti_kesto_valk.png
5-8
päivää

% POLKUA

ikoni_reitti_polku_valk.png
0,5 %

NOUSUMETRIT

ikoni_reitti_nousu_valk.png
6530 m

HAASTAVUUS (1-10)

6
ikoni_reitti_haastavuus_valk.png

KORKEIN KOHTA

ikoni_reitti_korkein_valk.png
234 m

% AJETTAVISSA

ikoni_reitti_ajettavissa_valk.png
100 %

Vanhan kirkon sorakierros on 440 km ja 5-8 päivän hiekka- ja soratievaltainen ympyräreitti Jyväskylän länsipuolella. Reitti yhdistää Uuraisen, Multian, Keuruun, Petäjäveden, Koskenpään, Jämsän, Korpilahden ja Muuramen asutuskeskukset sekä luontokohteet alueen parhaisiin palveluihin pitkälti liikenteettömiä ja osittain unohdettuja sivuteitä pitkin. Reitti tarjoaa Hitonhaudan sorakierroksen tapaan mahtavia kumpuilevia flow-hiekkateitä syvällä metsän siimeksessä, tusinan uimarantoja ja useita uniikkeja majoitusvaihtoehtoja laadukkaiden telttapaikkojen lisäksi. Reitti kulkee myös vuosina 1763-65 rakennetun Petäjäveden vanhan hirsikirkon kautta, joka on yksi Suomen seitsemästä UNESCOn maailmanperintökohteesta ja yksi arvokkaimpia säilyneitä hirsirakentamisen taidonnäytteitä.

badge-vanhakirkko.png

Vuonna 1763 Suomi oli Ruotsin vallan alla ja suomalaisten asema ruotsalaisiin nähden heikko. Suomalaisia pidettiin alkukantaisempina ja suomen kieltä alempiarvoisena, eikä tämä luonnollisesti ollut sinnikkäiden ja omapäisten suomalaisten mieleen. Petäjäveteläiset saivat jo vuonna 1728 luvan Ruotsin kruunulta pienen kyläkirkon rakentamiseen, mutta kruunu ei ollut tehnyt mitään asian edistämiseksi kymmeniin vuosiin. Siten työt aloitettiin omin luvin ja omilla piirustuksilla. Sittemmin kirkko on palvelut Petäjäveteläisiä neljänä vuosisatana ja se on edelleen 1920-luvun kunnostusten jäljiltä erinomaisessa ja lähes alkuperäistä vastaavassa kunnossa. Vuonna 1994 Petäjäveden vanha kirkko valittiin Unescon maailmanperintöluetteloon ainutkertaisena esimerkkinä pitkän pohjoismaisen puukirkkoarkkitehtuurin ja puurakennustaidon perinteestä. Kirkko sijaitsee Petäjäveden kylällä Lemettilän tilan vieressä, jossa on ollut asutusta jo 1600-luvulta asti.

 

Petäjäveden kirkossa on käyty polkupyörällä lähialueilta jo lähes 150 vuotta hyödyntäen alueen yhdysteitä kylältä kylälle ja tilalta tilalle. Vanhat päätiet ovat enimmäkseen jääneet uudelleen rakennettujen pääväylien alle, mutta osa on vielä sivu- tai mökkiteinä harjuilla ja kankailla linkittäen vanhat asutuskeskukset toisiinsa pyöräilijäystävällisesti. Näistä teistä - sekä metsäteollisuuden tuottamista sora- ja metsäteistä - koostuu myös 440 km ja 5-8 ajopäivän Vanhan kirkon sorakierros.

Vanhan kirkon sorakierros 17.jpg
Vanhan kirkon sorakierros 9.jpg
Vanhan kirkon sorakierros 11.jpg
Vanhan kirkon sorakierros 4.jpg

Reitti alkaa Jyväskylän rautatieasemalta suunnaten pohjoiseen kohti Uuraista ensin Laajavuoren ulkoilureittejä pitkin ja sitten Tikkakoskelle Nyrölän laavusaaren kautta. Uuraisen alueen hiekkatiet ovat pitkälti upeita kumpuilevia flow-sorateitä, jotka vievät kohti Multiaa esimerkiksi Konttivuoren luonnonsuojelualueen ja Karhunahtaan rotkon kautta. Multialta reitti jatkuu Keuruulle upeiden vehreiden maalaismaisemien halki. Saatat jopa päätyä heittämään hevosenkenkiä metsän keskellä. Petäjävedelle saavutaan vanhaa pikkutietä pitkin, joka johtaa Petäjäveden vanhalle kirkolle ja Lemettilän tilalle, jossa on nykyään majoitustoimintaa.

 

Kirkolta reitti jatkuu etelään, Koskenpään ja Hallin kautta kohti Jämsää, Herajärven luonnonsuojelualuetta sivuten. Ennen Jämsää reitti ohittaa Vororotin rotkovajoaman, jossa on 1800-luvun lopulla tierosvojen suosima piiloluola. Jämsän palveluiden ja Himoksen jälkeen reitti seuraa Maakuntauraa kohti Korpilahtea ja Muuramea. Ennen Jyväskylään saapumista reitti tarjoilee vielä viikon parhaat järvimaisemat Muuramen harjupolulta. 

 

Mielenkiintoisten luonto- ja historiakohteiden lisäksi reitin suola on laadukkaat ja omaperäiset palvelut. Palveluita on tarjolla kohtuullisen etäisyyden päässä toisistaan, joten matkustaminen kevyesti ilman isompaa ruokareserviä on mahdollista. Reitillä on myös 13 uimarantaa, jotka tarjoavat viilentymismahdollisuuksia ja kauniita taukopaikkoja säännöllisesti. Reitti on mahdollista ajaa majatalosta majataloon, mikäli varaukset on tehnyt ennakkoon, mutta parastaan reitti tarjoaa yhdistelemällä parhaita telttapaikkoja ja mielenkiintoisimpia yöpymispalveluita. Reitti on fyysiseltä haastavuudeltaan muita Keski-Suomen reittejä haastavampi kokonaisnousumetrien vuoksi, mutta myös harvemman palvelutiheyden vuoksi. Vikkelämpi pystyy ajamaan reitin muutamaa päivää esimerkkirytmitystä nopeammin, mutta nousumetrit alkavat helposti painaa muutaman retkipäivän jälkeen. 

 

Tutustu reittiin ja suositeltuun etenemisrytmitykseen tarkemmin alla reittimuistiinpanoissa. 

Kuvat: Timo Veijalainen

  • Petäjäveden vanha kirkko on Unescon maailmanperintökohde ja yksi arvokkaimpia säilyneitä hirsikirkkoja

  • Kumpuilevat flow-hiekkatiet kylästä kylään ja palvelusta palveluun

  • 13 uimarantaa tasaisesti reitin varrelle ripoteltuna

  • Nyrölän laavusaari vetolossimatkan takana

  • Karhunahtaan ja Vororotin rotkot

  • Muuramen harjupolun maisemat 

  • Palveluiden runsaus tekee retkeilystä kevyttä ja helppoa

  • Idylliset ja uniikit majatalot ja maatilamajoitukset reitin varrella tarjoavat mielenkiintoisia yöpymiskokemuksia

  • Herajärven luonnonsuojelualueen vanhat metsä ja kristallinkirkas järvi

1-netti-Visit-Jyväskylä-Region-valkoinen-fontti-läpinäkyvä-tausta.png
elyfi.png
bottom of page