top of page
Hitonhaudan sorakierros 2.jpg

HITONHAUDAN SORAKIERROS

PITUUS

ikoni_reitti_pituus_valk.png
349 km

% PÄÄLLYSTÄMÄTÖN

72 %
ikoni_reitti_päällyst_valk.png

KESTO

ikoni_reitti_kesto_valk.png
4-7
päivää

% POLKUA

ikoni_reitti_polku_valk.png
0,5 %

NOUSUMETRIT

ikoni_reitti_nousu_valk.png
5030 m

HAASTAVUUS (1-10)

5
ikoni_reitti_haastavuus_valk.png

KORKEIN KOHTA

ikoni_reitti_korkein_valk.png
214 m

% AJETTAVISSA

ikoni_reitti_ajettavissa_valk.png
100 %

Hitonhaudan sorakierros on 349 km ja 5-7 päivän soratievoittoinen ympyräreitti Keski-Suomen sydämessä. Se yhdistää Jyväskylän, Joutsan, Lievestuoreen, Suolahden ja Uuraisten asutuskeskukset sekä palvelut ja luontokohteet pitkälti liikenteettömiä sivuteitä pitkin. Reitin varrella ovat Leivonmäen kansallispuisto ja Hitonhaudan rotkolaakso, jotka todistavat jääkauden jälkiä kallioalueineen ja harjuineen. Järvi-Suomi tarjoaa parastaan reitinvarrella myös 20 uimarannalla sekä useammalla koskella ja lukuisilla järvimaisemilla. Reitin lähtö- ja päätepisteenä on Jyväskylä, joten reitille pääsee helposti julkisin liikenneyhteyksin.

badge-hitonhauta.png

Veiksel-jääkausi päättyi nykyisen Suomen alueella noin 10 500 vuotta sitten kun loputkin mannerjäästä sulivat Pohjois-Suomessa. 116 000 vuotta sitten alkanut ja yli 100 000 vuotta kestänyt jääkausi muokkasi Suomen maaperää kuluttaen kallioperää ja jättäen jälkeensä keskimäärin noin seitsemän metrin paksuisen moreenikerroksen, josta syntyi reunamuodostumia ja harjuja. Jääkausi loi myös moreenittomia, paljakoita kallioalueita, kalliovuoria sekä rotkolaaksoja, jotka luovat moreeniharjujen kanssa Keski-Suomelle tyypillisen kumpuilevan järvi- ja metsämaiseman rantakallioineen ja jyrkänteineen.

Äänekosken ja Laukaan rajalla sijaitseva Hitonhauta on yksi Suomen jylhimmistä rotkolaaksoista. Se on kokonaisuudessaan yli puoli kilometriä pitkä ja 20-25 metriä syvä. Hitonhaudan uskotaan syntyneen Veiksel-jääkauden lopun aikaisten sulamisvesivirtojen seurauksena. Rotko on tärkeä geologiansa lisäksi myös luonnon monimuotoisuutensa vuoksi ja se suojeltiinkin jo 1980-luvun puolivälissä. Rotkosta ja sen alueelta löytyy useita uhanalaisia kasveja ja luontotyyppejä. Hitonhauta on saanut nimensä kansantarinoissa kerrotusta Hitto-menninkäisestä, joka on aikansa kuluksi ja huviksi säikytellyt ihmisiä rotkossa. Löytyypä Hiton kivettyneet kasvot rotkon kallioseinämästäkin, jos oikein osaa katsoa.

Hitonhaudan sorakierros 16.jpg
Hitonhaudan sorakierros 10.jpg
Hitonhaudan sorakierros 12.jpg
Hitonhaudan sorakierros 4.jpg

Jos on Hitonhauta upea, niin on myös sen kautta kulkeva 5-7 päivän pyörävaellusreittikin. Hitonhaudan sorakierros on monipuolinen Jyväskylän pohjois-, itä- ja kaakkoispuolen parhaita hiekkateitä, palveluita ja luontokohteita esittelevä ympyräreitti, joka erottuu Suomen muista pyörävaellusreiteistä erityisesti geologiallaan ja reitinvarren uimarantojen määrällä. 349 ajokilometrin aikana reitti menee jopa 20 uimarannan vierestä. Uimarantojen arvo on iso nopeasti lämpenevässä nykymaailmassa.

 

Reitti alkaa Jyväskylän keskustasta ja kiertelee pieniä hiekka- ja metsäteitä pitkin Päijänteen reunamia Leivonmäen kansallispuistoon ja Joutsaan. Pitkulainen reitti palaa Joutsasta takaisin kohti pohjoista ja Toivakkaa sekä Lievestuoretta, seuraillen syvällä metsän siimeksessä osittain unohdettuja sorabaanoja. Reitin pohjoisosalle osuvat Saraakallion kalliomaalaukset ja Kirkkoniemen luonnonsuojelualue (suljettu kesällä 2024 sillan uusimisen vuoksi), Kuusankosket ja Kapeenkoski sekä Hitonhauta. Reitin läntisin osuus on Uuraisissa, jonka maailmanluokan hiekkatiet viihdyttävät retkeilijän takaisin kohti Jyväskylän vilskettä.

Hitonhaudan sorakierros 17.jpg

Mielenkiintoisten luontokohteiden ja laadukkaiden sorateiden lisäksi reittiä maustavat useat uniikit maatilamatkailukohteet, joilla on kullakin omat erikoisuutensa ja viehätyksensä. Palvelurytmitys on reitillä erinomainen rentotahtista pyöräretkeä ajatellen ja reitti on kokonaisuudessaan ajettavissa ilman telttaa, kunhan vain majapaikat varaa reilusti ennakkoon. Eniten reitistä saa kenties irti yhdistelemällä reitin parhaita leiripaikkoja ja mielenkiintoisempia majataloja. Logistisesti reitti on helppo. Ruokaa tai vettä tarvitse yleensä kantaa puolen päivän tarpeita eli muutamaa litraa enempää.

 

Mäkisyydestään huolimatta reitti sopii lähes kaikille, sillä teknisesti haastavia osuuksia ei juuri ole ja varsinkin teltan kanssa matkaa voi tehdä oman mielen ja kunnon mukaan. Rennohko vauhti tällä reitillä on seitsemän retkipäivää, josta vauhdikkaampi voi leikata muutaman päivän helposti pois, jos joidenkin päivien nousumetrien tuplaantuminen ei ole ongelma.

 

Tutustu reittiin ja suositeltuun etenemisrytmitykseen tarkemmin alla Reittimuistiinpanoissa.

Photos: Timo Veijalainen

  • Hitonhaudan rotkolaakso reitin pohjoisosassa

  • Kumpuilevat flow-hiekkatiet kylästä kylään ja palvelusta palveluun

  • 20 uimarantaa tasaisesti reitin varrelle ripoteltuna

  • Palveluiden runsaus tekee retkeilystä kevyttä ja helppoa

  • Idylliset ja uniikit maatilamajoitukset reitin varrella

  • Leivonmäen kansallispuiston hiekkatiet, vanhat metsät ja järvenranta leiripaikat

  • Kirkkoniemen luonnonsuojelualue laavuineen (HOX! Ei pääsyä kesällä 2024, silta purettu! Kulku Kirkkoniemeen vain veneellä, joten tauko- ja leiripaikka ei saavutettavissa pyörällä.)

  • Mämminiemen ulkoilualueen telttailualueineen, rantoineen ja saunoineen.

  • Nyrölän laavusaari vetolossimatkan takana

1-netti-Visit-Jyväskylä-Region-valkoinen-fontti-läpinäkyvä-tausta.png
elyfi.png
bottom of page