top of page
Vihreän kullan sorakierros 15.jpg

VIHREÄN KULLAN SORAKIERROS

PITUUS

ikoni_reitti_pituus
333 km

% PÄÄLLYSTÄMÄTÖN

68 %
ikoni_reitti_päällyste%

KESTO

ikoni_reitti_kesto
4-6
päivää

% POLKUA

ikoni_reitti_polku%
0,5 %

NOUSUMETRIT

ikoni_reitti_nousumetrit
3910 m

HAASTAVUUS (1-10)

6
ikoni_reitti_haastavuus

KORKEIN KOHTA

ikoni_reitti_korkeinkohta
202 m

% AJETTAVISSA

ikoni_reitti_ajettavissa%
100 %

Vihreän kullan sorakierros on 333 km ja 4-6 päivän hiekkatiereitti pohjoisessa Keski-Suomessa. Se yhdistää luoteisen Järvi-Suomen kylät, palvelut, luontokohteet ja uimarannat vanhoja ja uusia hakkuuteitä pitkin. Reitti vierailee historiallisella Huopanan taimenkoskella, Salamajärven kansallispuistossa ja Kuivajärven vanhojen metsien suojelualueilla kontrastina muuten reitinvarrella näkyvälle metsäteollisuudelle.

vihreän kullan soratiekierros logo

Suomen ensimmäinen metsätalouden vientituote oli terva, jolla käsiteltiin laivat jo 1600-luvulta lähtien. Paperituotteiden ja sahatavaran tuotanto ja vienti Suomessa alkoivat 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella puutuotteet vastasivat lähes täysin Suomen viennistä. 2020-luvulla paperiteollisuuden rooli Suomen taloudelle on merkittävästi pienentynyt, mutta silti metsäteollisuuden tuotteet vastaavat edelleen jopa viidennestä koko viennin arvosta. Metsäteollisuuden sivutuotteena luonnontilaisten metsien määrä Suomessa on vähentynyt ja aarniometsiä on koko metsäalasta koko Suomessa vain noin viisi prosenttia ja Etelä-Suomessa vain muutama promille.

 

Metsäteollisuus on dilemma retkipyöräilijälle. Ilman metsäteollisuutta meillä ei olisi nykyistä satojen tuhansien kilometrien soratieverkostoa, mutta toisaalta yksi tärkeä syy pyörällä liikkumiseen on luontokokemukset. Vihreä kullan kierros kääntää kolikon molempia puolia toisaalta vierailemalla Salamajärven kansallispuiston ja Kuivajärven alueen luonnontilaisissa metsissä, mutta yhtä lailla kulkemalla laajojen hakkuualueiden halki. 

maalaistalo ja retkipyörä Vihreän kullan sorakierroksella
järvimaisema ilta auringossa Vihreän kullan sorakierros
vehreä metsä Vihreän kullan sorakierros
kapea silta auringon valossa Vihreän kullan sorakierroksella

Reitti alkaa Viitasaarelta vuorotellen päällysteellä ja soratiellä kohti Huopanankoskea, jonka merkitys suomalaisen perhokalastuskulttuurin synnyssä ja kehittymisessä on iso. Kuohujen jälkeen reitti jatkuu Kivijärven kylään ja kohti Salamajärven kansallispuistoa, jossa on useita erinomaisia tauko- ja leiripaikkavaihtoehtoja sekä lähes perille asti pyöräillen saavutettava autio- ja vuokratupa. Salamajärven aarniometsien jälkeen saavutaan Kinnulan kylään ja ennen kaikkea Kinnulan Parlamenttiin, josta löytynee juttukavereita yksinäiselle pyörävaeltajalle. Ennen Reisjärven kylää reitti ohittaa Kuivajärven vanhojen metsien ja soiden suojelualueet, joissa on useita Metsähallituksen vuokratupia. Yksi tuvista on helposti saavutettavissa, mutta muut haastavamman polkuosuuden takana.

 

Kuivajärven alueelta reitti jatkuu Reisjärvelle ja siitä Haapajärvelle mukavia pienehköjä sorateitä pitkin. Haapajärvellä on reitin ainoa juna-asema ja siten Haapajärvi on kätevä vaihtoehtoinen lähtöpaikka Vihreän kullan sorakierrokselle. Haapajärveltä reitti jatkuu kohti lähtöpaikkaa Viitasaarta ensin pienempiä ja osittain hitaita metsäautoteitä pitkin, kunnes saavutaan suuremmille sorabaanoille ja sitten päällysteelle, jotka vievät suoraviivaisesti lähtöpisteeseen asti. 

 

Tutustu reittiin ja suositeltuun etenemisrytmitykseen tarkemmin alla Reittimuistiinpanoissa. 

Kuvat: Timo Veijalainen

  • Salamajärven kansallispuiston luonto laavut järven rannassa

  • Huopanan koski ja kalahistoriallinen näyttely

  • Pitkät meditatiiviset hiekkatiet

  • Isohiekan hiekkaranta laavuineen ja keittokatoksineen

  • Härkäahon kosken vesiputous

  • Kuivajärven vanhojen metsien suojelualueet saunallisine varaustupineen

  • 10 uimarantaa reitin varrella

  • Sympaattisia majoitusvaihtoehtoja pienissä majataloissa tai vanhoilla maatiloilla

Visit-Jyväskylä-Region-valkoinen logo
ely logo
bottom of page