top of page

PYHÄ-NÄSIN REITISTÖSTÄ KASVAA JÄRVIEN REITIT

Vuosien hieno kehittämistyö pyörämatkailun hyväksi on antanut mahdollisuuden laajentaa reitistöä ja brändiä. Järvien Reitit -nimi on monin tavoin hyvin looginen lopputulema kehitykselle, sillä myös mukaan liittyvät uudet reitistöt kiertävät Pirkanmaan kauniita ja vetovoimaisia järvenselkiä. Näitä ovat Aurejärvi, Rautavesi, Kulovesi ja Kyrösjärvi.


Teksti ja kuvat: Hanna Eronen

Alkuperäinen juttu julkaistu Poljin 2/2021Olen ollut viisi minuuttia jo lähes liikkumatta ja kyyhötän ojanpenkassa, joka sirittää korvia huumaavana heinäsirkoista ja kaskaista. Olen taivaassa, tai tarkemmin jossain päin Parkanon pohjoisosaa. Pyörä seisoo hiekkatien reunalla ja tangon etulaukku ammottaa avoimena kohti kirkkaansinistä taivaankantta, jolla lipuu vain muutama repaleinen pilvi. Tuli äkkijarrutus. Näitä on pyöräretkilläni usein lukuisia, vaan nyt bongasin valkohäntäkaurisvasan emoineen, mutta kadotin ne jonnekin korkeaan heinikkoon. Olen toki aika kaukana kohteesta, mutta jos vain jotenkin pääsisin lähemmäs. Mukana oleva kamera on kompakti, eikä siinä ole linssiä pitkälle kuvausvälille. Oikeastaan tässä on aivan hyvä. Kuvaan ojasta pyörääni ja kömmin takaisin. Punkkitsekki odottaa, kunhan pääsen majoituskohteeseen ja saunaan.


Olen Parkanossa uuden Aure-reitin hiekkateillä kartoittamassa uusimpia reittejä, jotka tulevat osaksi jo olemassa olevaa Pyhä-Näsiä. Osana työnkuvaani on nyt reilun kolmen vuoden ajan kuulunut reissata Tampereen suurjärviä Näsi- ja Pyhäjärveä kiertäviä pyöräreitistöjä ja kirjoittaa niistä blogitarinoita nettisivuillemme. Tämän työn tarkoitus on ollut avata, sanoittaa, kuvittaa sekä tuoda lähemmäs kaikkea sitä, mitä noilla teillä (ja ojanpohjilla) voi kokea. Blogireissuja on ollut jo useita. Nuo samaiset tienpätkät ovat tulleet kovin tutuiksi monin tavoin, sillä keväisin ajelen myös autolla korjaamassa ja uusimassa reitityksen kylttejä.


Nimen synty


Kun Pyhä-Näsi -pyöräreitistöhanke syntyi ja kehittyi alkuunsa muutamia vuosia sitten, se rakentui osaltaan jo hyvin tuttujen ja suosittujen pyöräilyreittien ylle, sillä muun muassa Näsijärven rantoja oli poljettu useita vuosikymmeniä. Suuren väen tietoisuudessa kauniit tiestöt eivät silti olleet, ja tätä aukkoa Pyhä-Näsi saapui paikkaamaan. Alussa olleen Näsijärvireitin rinnalle kasvoi hetimmiten perään Pyhäjärvireitti, kunnes nimi lyheni pelkäksi Pyhä-Näsiksi. Nimikehitys jatkui markkinointityöpajassa ja sen lopussa tiivistyi hyvin kuvaava ”Järvien Reitit”. Ja nyt ollaan taas siinä tilanteessa, että seudut ja järvet tämän sateenvarjon alla lisääntyvät ja reittiverkostomme laajenee.

Uudet reitistöt kiertävät Pirkanmaan kauniita ja vetovoimaisia järvenselkiä.

Järvien Reitit -nimi on monin tavoin hyvin looginen lopputulema kehitykselle, sillä myös mukaan liittyvät uudet reitistöt kiertävät Pirkanmaan kauniita ja vetovoimaisia järvenselkiä. Näitä ovat Aurejärvi, Rautavesi, Kulovesi ja Kyrösjärvi. Nuo ovat myös helppo lyhentää samalla logiikalla kuin Pyhä ja Näsi ja sama toimii kylteissä − jos ja kun sellaiset uudet reitistön varteen saadaan (nyt ne ovat vielä ilman kyltitystä). Pyhä ja Näsi eivät kuitenkaan katoa minnekään ja nämä kaksi alkuperäistä rengasreittiä tulevat pysymään hyvin keskeisenä ytimenä, jonka ympärille uudet reitit saavat renkaantua rauhassa. On hyvä, että runko on ennestään tuttu ja turvaisa.


Voi kun en tulisi perille


Istun laiturin nokassa ja koetan saada vettä ulos korvasta. Järvivesi on keskikesän lämpöistä ja virkistävää. Vielä olisi parin tunnin matka maatilalle, jonne olen varannut aittamajoituksen, vaan yhä on paljon nähtävää ja mielenkiintoista matkan varrella. Tapani edetä on hyvin hidas, sillä pysähtelen paljon. Olen ottanut ohjenuoran, että jos yhtään jokin tienpätkä, kyltti, vinkki tai maisema houkuttaa, sallin itseni lähteä poikkeamaan − tämä metodi on tuonut mukanaan aina suurta löytämisen iloa sekä mitä kauneimpia ja yllättäviäkin hetkiä. Samasta syystä olen oppinut ilmoittamaan majoitukseen saapumisajan vähintään kaksi tuntia arvioimaani myöhemmäksi. Näin kaikki ovat tyytyväisiä, eikä maatilan isännän tarvitse ihmetellä, että onko jotain sattunut. Ei ole, olen vain jälleen ojanpohjalla tai järvessä.


Ihan parastahan tässä kaikessa on itse matka. Sen tajuaminen vaatii vaan lukuisia toistoja. Pitää malttaa pysähtyä. Pitää malttaa irrottaa kameranjalka ritsiltä ja ajastaa kuvaus, kävellä keskelle tuota asetelmaa, hidastaa ja hengittää sisään sen hetkisen maailman kauneinta maisemaa. Tämän oivaltaminen tuo suuren onnen. Enkä väitä, etteikö perillä sitten sauna ja sananvaihto maatilanpitäjän kanssa maistuisi. On useita kesäiltoja, kun olen istunut kuistilla kukkoa heltasta hellien tai kissaa rapsutellen ja kuunnellut viisaita.


Pirkanmaa pyöräilijän silmin


Lappilaisena minulle kaikki täällä Pirkanmaan korkeuksilla on vehantaa, kumpuilevaa ja luontorikasta. Järviä on tuon tuosta. En näe minne ei voisi reitittää uutta ja kiehtovaa rengasreittiä. Maisemat vaihtuvat tiuhaan ja niiden varsilta löytyy joka väliin hännänheiluttajia ja märkäturpia. Vaan palvelut ovat toki avainasemassa uusia reittejä miettiessä. Majoittuminen sekä eväiden saaminen ovat lähtökohtia, jotka tulee ottaa aina huomioon.Tätä varten olemme ihan alusta lähtien antaneet nettisivuillamme suuren arvon kartalle, jotta sieltä löytyisivät kaikki tarpeelliset palvelut, mitä pyörämatkailija voi toivoa. Tuota karttapalvelua myös päivittämme ja ylläpidämme vuosittain. Vuonna 2019 lisäsimme karttaan mukaan myös yleiset laavu- ja telttapaikat. Lisäksi olemme keränneet sinne kaikki reittien varren saunat, jos joku haluaa tempaista vaikka Bike & Sauna -henkisen reissun. Bike & Boat -konsepti on myös toistuvasti yksi kesän suosituimpia kokemuksia, sillä juuri mikään ei voita hetkeä aaltojen yllä laivan keinutellessa matkaajaa. Se on kerrassaan leppoistavan ihanaa.

Bike & Boat -konsepti on myös toistuvasti yksi kesän suosituimpia kokemuksia, sillä juuri mikään ei voita hetkeä aaltojen yllä laivan keinutellessa matkaajaa

Tärkeänä on myös nähty, että pidemmillä ja ”kuivemmilla” suorilla nettikartasta löytyvät lisäksi huoltoasemat ja kyläkaupat, jossa voi tankata energiaa ja huilata. En usko, että missään päin Suomea voit päivästä toiseen rullata täydellisessä luontomatkaajan idyllissä, vaan joka reitistöltä löytyy haasteisempiakin pätkiä. Joskus nämä ovat isoja ja vilkkaita pikiteitä ja joskus rytyyttäviä sorateitä.


Yhtä kaikki, Suomi on ihmeellinen maa – enintään vartti kotiovelta ja olet luonnon helmassa. Se on ihan mieletöntä. Ja tämän voi sanoa meistä jokainen, asuu missä päin maata hyvänsä. Olemme monessa suhteessa valtavan onnekkaita.


Kyrö, Aure ja Rauta


Kuuletko jo Kyrön, Auren ja Raudan kutsun? Siellä ne pian avautuvilla Järvien Reitit -sivuillamme vilkuttavat ja odottavat matkaajiaan – uudet uljaat reitistöt. Ja jos lähdet näitä kokemaan, niin ehkäpä huomaat mäkeä alas viilettäessäsi t-paita hulmuten tuon saman valkohäntäkauriin, joka on nyt jo nuori aikuinen. Pysähdyt ja saat täydellisen kuvan.Elämyksellistä pyöräilykesää toivottaen,


Hanna Eronen

Pyhä-Näsi - Järvien Reitit, Ekokumppanit OyLue lisää Järvien Reiteistä heidän verkkosivuiltaan.
304 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page