top of page

FLATLAND ROUTE ON POHJOIS-POHJANMAAN HERKULLINEN PANNUKAKKU

Onnea Pohjois-Pohjanmaa ja koko Suomi siinä sivussa! Maakunnan ensimmäinen pyöräreitti, Flatland route, julkaistiin maaliskuussa 2024. Kyseessä on taivaallisen tasainen reitti, jonka mäet eivät huimaa päätä tai rasita reisiä: Flatland Routen korkein kohta on vain vaivaiset 126 metriä meren pinnan yläpuolella. Täällä aloittelijakin on kotonaan, sillä reitin haastavuudeksi on määritelty 3/10, eikä korkeuserojen vuoksi tarvitse välttämättä lähteä sähköpyöräostoksille. Suositellulla etenemistahdilla koko kierroksen ajamiseen kuluu viidestä kuuteen päivää, mutta kokenut retkipyöräilijä voi tiivistää reissun vaikka kolmeen päivään. 320 kilometrin mittainen kierros on mielenkiintoinen polkaisu Pohjois-Pohjanmaan historiaan, kulttuuriin ja luontoon vähäliikenteisiä sivuteitä pitkin.


pyöröilijöitä hiekkatiellä auringonlaskun aikaan

Reitille on helppo saapua, sillä sen varrelta löytyy kolme juna-asemaa: Oulainen, Vihanti sekä Ruukki. Oulun ja Kempeleen juna-asemat ovat nekin lyhyiden siirtymien päässä. Pyörän voi ottaa myös mukaan useisiin kaukoliikenteen linja-autoihin, joten matkan aloitus- ja päätöspisteen voi valita lähes mielensä mukaan. Selvyyden vuoksi esittelemme reitin kuitenkin tässä Pyörällä kuuhun -hankkeessa suunnitellun ”tarjoiluehdotuksen” mukaisesti.


Matka alkaa Limingasta, josta siirrytään rannikkoa pitkin aina Pyhäjoelle saakka. Heti alkumetreillä vastaan tulee koko reitin haastavin osuus: noin kahden kilometrin mittainen pätkä, jossa poljetaan ensin hiekkatietä pitkin ja sen jälkeen hiekkapohjaisella metsätiellä. Kapeammilla renkailla saa tällä osuudella olla läsnä hetkessä, mutta hietamaa jää pian taakse, eikä lyhyttä hiekkapätkää kannata säikähtää. Reitillä yleisesti suositeltava rengaskoko on minimissään 35 millimetriä, eikä alle kannata valita kovin paksua rengasta kahden kilometrin vuoksi.


pyörälijät metsätiellä

Limingassa reitiltä kannattaa poiketa hieman sivuun tutustumaan Suomen arvokkaimpaan lintukosteikkoon, Liminganlahteen, joka täyttyy keväisin ja syksyisin kymmenistä tuhansista muuttolinnuista. Liminganlahdelta löytyy myös upea luontokeskus, jossa voi tutustua ilmaiseen ja ihmeelliseen Lintujen kahdeksan vuodenaikaa -näyttelyyn. Saman katon alla voi nauttia myös kahvista tai lounaasta ennen matkan jatkamista kohti Lumijokea. 


Lumijoen helmi on hurmaava Varjakan venesatama, josta löytyy muun muassa eläkepäiviään kahvilana viettävä Hailuoto-laiva, paikallisten kädentaitajien tuotteita myyvä kesämyymälä ja saunomismahdollisuudet. Matkalla Varjakkaan vastaan tulee Kaikki synnit -rikosdraamasta tuttuja maisemia. 


kolme ihmistä taluttaa pyörää vanhassa kaupungissa

Siikajoen osuus johdattaa pyöräilijän rannikon kalastajasatamiin ja upeille hiekkarannoille. Varessäikän rannalta löytyy kesäkioskin ja grillivaunun lisäksi nuotiopaikka, uintimahdollisuudet ja WC-koppeja. Rannan tuntumassa sijaitsee lisäksi matkaparkki. Siikajoelta löytyy myös ällistyttävä Tauvon ranta, joka on ehdottomasti poikkeamisen arvoinen paikka. Hieno hiekka, meri ja kioskipalvelut tekevät Tauvosta kesäisen keitaan, joka palkitsee pyöräilijän näkemästään vaivasta. Rannalla vierailu vaatii valitettavasti pistomaista pyrähdystä pääreitiltä, mutta suosittelemme painokkaasti ajamaan perille saakka.


kaksi pyöräilijää meren rannalla pyöräilemässä

Tauvosta on enää hetken heilahdus merelliseen Raaheen. Kaupungista löytyy kaikki matkailijan kaipaamat palvelut ihastuttavista majapaikoista herkulliseen ruokaan, sekä tilaisuus lähteä jopa väliseikkailulle Raahen saaristoon! Tiesitkö, että Wanha Raahe on yksi Suomen parhaiten säilyneistä 1800 -luvun puukaupunkialueista? Historiannälkäisille tarjolla on useita museoita, ja Kruununmakasiinimuseolla voit käydä tervehtimässä Wanhaa Herraa, maailman vanhinta sukelluspukua. 

Raahesta reitti vie etelään, kohti Pyhäjokea, joka kätkee sisäänsä yhden Suomen hienoimmista reittiosuuksista. Täällä reitti kulkee useita kilometriä joen välittömässä läheisyydessä, penkkateitä pitkin. Pyöräillessä voi välillä saada jopa tuntemuksen vetten päällä polkemisesta! 


Penkkatiet jatkuvat vielä Merijärven puolellakin. Tämä on maalaismaisemaa parhaimmillaan! Reitti kulkee idyllisiä ja historiallisia penkkateitä lähes koko päivän, mikä tekee etapista jokseenkin harvinaislaatuisen Suomessa. Nätimpää reittiä rannikolta takaisin sisämaahan ei todennäköisesti löydy. 

Kauas vedestä ei jouduta Oulaisissakaan, sillä reitti seurailee edelleen mutkittelevaa Pyhäjokea yläjuoksua kohti. Oulaisissa sijaitsee yksi reitin varren kolmesta juna-asemasta, ja yhteys Helsinkiin pelaa useita kertoja päivässä. Oulaisissa pääsee uimaan pittoreskilla Piipsjärvellä, jonka tuntumasta löytyy myös Honkamajan majoitustilat.


hiekkatiemaisema

Täältä matka taittuu takaisin kohti pohjoista. Sisämaan osuus sisältää sekin hauskoja yllätyksiä sekä upeita maisemia. Vihannin jälkeen reitti vie esimerkiksi entiseen kaivoskylään, Lampinsaareen, jossa tarjolla on camping-mahdollisuus, maauimala, rantasauna sekä kesäkahvila. Lampinsaaren ja Limingan välillä reitti poikkeaa vielä viehättävässä Ruukin teollisuuskylässä.


Matka alkaa tulla päätökseensä, mutta vielä on edessä retkipyöräilijän versio pikabaanasta: radanvarren huoltotiet vievät suoraviivaisesti kohti Liminkaa. Paluureitti johdattaa kulkijan halki Vanhan Limingan, josta löytyy useampikin museokohde kuvankauniissa miljöössä. Matkanteon aiheuttaman janon voi sammuttaa vaikkapa Limingan vanhalla rautatieasemalla, josta löytyy nykyään toimiva pubi. Juna sen sijaan ei tällä asemalla seisahdu, mutta ehkä poistuminen Flatland Routen liepeiltä on ansaitun levon jälkeinen kysymys.



Kokin erikoinen: Suositeltu ajoajankohta sijoittuu touko-lokakuun väliseen aikaan. Mikäli haluat nähdä ja kuulla muuttolintujen massiiviset parvet, parasta aikaa vierailla Liminganlahdella ovat huhti-toukokuu sekä syyskuu.







Teksti: Visit Liminka

Kuvat: Flatland Route

35 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page