top of page

PYÖRÄILLEN ETELÄISEN SAIMAAN YMPÄRI

Oiva tapa tutustua eteläisen Saimaan ja kahden Salpausselkämme maisemiin, on lähteä pyörän selässä Saimaan saaristoreitille. Saimaan saaristoreitillä pääset tutustumaan Etelä-Karjalan merkittäviin kaupunkeihin: Lappeenrantaa ja Imatraan, sekä alueen viehättäviin kirkonkyliin Taipalsaareen – Ruokolahteen ja Joutsenoon.


Teksti ja kuvat: Jenna


Saimaan saaristoreitti kulkee myös läpi Ensimmäisen ja Toisen Salpausselän, tuoden matkan varrelle paljon jääkauden muovaamia maisemia ja merkkejä. Saimaa Geopark – kohteitakin reitille tai sen läheisyyteen jää melkein 25 kappaletta. Eli kohteita reitillä riittää ja jos tuntuu, että kaipaa vielä jotain enemmän, on yhteydet Puumalaan tai Savitaipaleen suuntaan mahdollisia. Kilometrejä kertyy Saimaan saaristoreitillä noin 156 kilometriä ja siinä pääsee kulkemaan asfalttitietä lähestulkoon koko matkan, varsinkin silloin, jos haluaa hieman poiketa viralliselta reitiltä ja suunnata Sarviniemestä Taipalsaarelle (tai toisin päin) Suur-Saimaantien kautta.


Toinen tänä kesänä tullut reittivaihtoehto on myös venekyyti Utula-Äitsaari välillä. Kyseiseen venekyytiin mahtuu kolme pyöräilijää pyörineen, ja sen on pyörälautta Rastin tavoin maksullinen. Tämä antaa kulkijalle kuitenkin mahdollisuuden poiketa Äitsaaren maisemareitille ja jättää välistä Syyspohja-Ruokolahti etapin. Kyseinen etappi on noin reilun 16 kilometriä ja ainut kohta Saimaan saaristoreittiä, jossa joutuu kulkemaan isomman liikennöidyn tien viertä.



Saimaan saaristoreitti Saimaa Geopark -kohteilla höystettynä


Itse lähdin tutustumaan tähän kotiseutujen reittiin viime viikonloppuna ja alkuperäisen yhden yön-taktiikan sijasta, päätimmekin polkea reitin kokonaan yhden päivän aikana. Kesällä vuorokaudessa riittää hyvin valoisia tunteja polkemiseen ja itselle reitin läheisyys tuo taas mahdollisuuden vierailla sen kohteissa myöhemminkin. Kaikkia reitin kohteita ja nähtävyyksiä ei siis käyty tällä reissulla läpi, vaan keskityimme enemmän itse reittiin. Toki teimme myös reitillä muutamia omia poikkeuksiakin, sillä kotiseutualueena tietyt paikat olivat jo ennestään tuttuja, eikä kilometrit muutoksien myötä niinkään muuttuneet.



Kiersimme saaristoreitin kellon suuntaisesti ja lähtökohtana meillä oli Lappeenranta. Lappeenrannasta Sarviniemeen on maisemat Saimaata hipovia, maaseudun tunnelmaisia ja mäntymetsiä halkovia. Matkalle sattuu myös Saimaa Geoparkin -kohteista: Lappeenrannan linnoitus, läheinen Rapasaaren vanha rautatieasema, Kuivaketveleen linnavuori, Taipalsaarella puukirkko, reunamuodostelma ja Röytyn kotiseututalo sekä Rasti-lautan toisena lähtöpisteenä toimiva Sarviniemi.



Sarviniemessä löydät mm. ihanan kultaisen hiekkarannan, retkiruokailupaikat, käymälät sekä infotaulut alueen geologiasta ja synnystä. Sarviniemi on palveluiltaan tarkoitettu päiväretkeilyyn ja venesatamaksi, näin yöpyminen alueella on poikkeuksellisesti kielletty. Lauttayhteys kestää noin puolisen tuntia ja vie meidät leppoisasti Saimaata pitkin Kyläniemen retkisatamaan. Kyseisen sataman yhteyteen on juuri rakennettu myös pyöräretkeilijöitä palvelemaan uudet käymälät ja retkikatos.


Retkisatamaan tullessa ja sieltä lähtiessä kannattaa myös samalla poiketa katsomaan yhtä läheistä Saimaa Geopark -kohdetta: Rastiniemen rantamuodostumia. Paikka on aivan Kyläniemen kärjessä ja tarjoaa perinteiset päiväretkeilypalvelut sekä hienot näkymät hiekkaharjuilta - hiekkarantojen kautta Saimaalle.



Kyläniemen retkisatamasta meidän matkamme jatkui kuitenkin saaren nimeä kantavalle lossille ja sillä Saimaan yli mantereen puolelle. Mantereelle saavuttaessa, poljimme vain vartin verran, kunnes käännyimme jo kyltin osoittamaan suuntaan oikealle. Muutaman sata metriä jatkuva hiekkatie vei meidät seuraavaan kohteeseemme: Huuhaarannalle. Pidimme kyseisellä rannalla evästauon ja vilvoittelimme jalkoja ihanan kirkkaassa vedessä. Ranta on yksi Saimaan pisimpiä hiekkarantoja ja sillä on pituutta noin 1,5 kilometrin verran. Eikä ihme, että tätä rantaa hehkutetaan, onhan se nyt aika hieno! Huuhaarannan keskivaiheille on myös rakennettu retkeilijöille uusi käymälä sekä grillikatos, jossa mahtunee suurempikin porukka ruokailemaan.



Seuraava etappi vei meidät Utulan maisema-alueen läpi isommalle Puumalatielle, jonka johdattaman saavumme kuuluisan leijonan kylään: Ruokolahdelle. Ruokolahdella on kulkijalle tarjolla lisää Saimaa Geopark -kohteita sekä palveluja kuten kaupat, kahvilat ja ruokapaikat. Saimaan saaristoreitti kulkee hyvin Ruokolahden keskustaajaman läpi ja antaa itsestään parhaimmat palat retkeilijälle mukaan.

Imatraa kohti mentäessä reitti kulkee mukavasti pyöräteitä pitkin ja saavuttaa lopulta Imatrankosken Vuoksen viertä edeten. Imatrankosken uoma, jopa ilman kosken kuohujakin, on merkittävä näky ja se kannattaa käydä ehdottomasti katsomassa. Kosken lisäksi Saimaa Geopark – kohteita on viereinen Kruununpuisto ja Imatran Valtionhotelli.



Imatralta reitti jatkuu kohti Lappeenrantaa, jättäen matkan varrelle Joutsenon. Reitti kulkee lähes koko ajan Joutsenossa hyvinkin lähellä Saimaata, tarjoten retkeilijälle peruspalvelujen lisäksi myös uimapaikkoja kuten Hinkanrannan sauna tai Ahvenlampi.

Joutsenosta matkan lähestyessä Lappeenrannan satamaa, jää reitin varrelle vielä muutamia poikettavia Saimaa Geopark – kohteita: Murheisten rannan kivikautinen asuinpaikka, Saimaan kanava-alue ja kanavamuseo sekä Pontuksen kaivanto ja Lauritsalan kirkko.



Ei voi siis sanoa, etteikö Saimaan saaristoreitti antaisi kulkijalleen paljon! Suosittelenkin kaikille reittiä, jos ulkoilu ja nähtävyydet Saimaan alueella kiinnostaa.


Matkaa suunnitellessa kannattaa katsoa kaikkia alueella toimivat Saimaa Geopark Partneri -yritykset ja heidän tarjoamansa palvelut. Tarkemmat Saimaan saaristoreitin reittikuvaukset löydät sivuilta outdooractive.com ja ekarjala-retkeily.fi. Myös lisätiedot reitille, lauttaliput sekä tuotteet ja palvelut: saimaacycling.fi


Iloisin pyöräilyterveisin,


Jenna


Kirjoittajana on Jenna, joka pitää retkeily aiheista blogia Saimaa Geoparkin nettisivuilla. Jenna toimii Etelä-Karjalassa luonto-oppaana ja tykkää retkeillä luonnossa. Lisää retkeily aiheisia blogitekstejä löydät saimaageopark.fi/blogi/


Saimaa Geopark sijaitsee Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa. Saimaa Geoparkissa pääset tutstumaan alueen geologiaan 65 geokohteen kautta sekä alueen kulttuurihistoriaan 53:ssa luonto- ja kulttuurikohteessa. Saimaa Geopark sai keväällä UNESCO Global Geopark statuksen ja koko alueeseen on helppo tutustua vaikkapa pyörän selässä!


Alueella on paljon erilaisia reittejä sekä yrittäjien tarjoamia luontoelämyksiä, jotka löytyvät kaikki kätevästi luontomatkailuportaali Outdooractivesta!


Tutustu alueeseen:









1 220 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page