top of page
20230717_Bikeland_Eurovelo_Salla-Pyhä_Drone_v2_FULL-10.jpg

EUROVELO 10

South by Cycle är en skattkammare för cyklister. Rutten mellan Nyland och Kymmenedalen döljer unika naturpärlor, kulturhistoria och lantlig romantik. Grusvägar leder fotgängaren från djurhållare till djurhållare genom skogar och sidovägar, och kombinerar tjänster från ett skjul till ett boutiquehotell och en avsmakningsmeny till skapelser av vildmarkskök.

Den nästan 900 kilometer långa rutten erbjuder kvalitetstid för alla, från finsmakare till äventyrare. Trampa en längre sträcka åt gången eller prova upplevelsen för en weekendresa: rutten nås lätt med tåg, buss eller tunnelbana.

EuroVelo_13_no_text-01.jpg

Sadeln på en cykel är det bästa stället att uppleva södra Finlands unika landskap, kultur och natur. Cykelleden som korsar Nyland och Kymmenedalen tar dig till och från silhuetten, från pärla till pärla.

Längs cirka 900 kilometer kan du njuta av naturskatterna gömda söderut. Här finns dukar och dungar, sandstränder, älvdalar, korpdammar och en glimt av den vintergröna skogen. Rutten slingrar sig genom lantliga landskap förbi varv och bybutiker, genom lövskogsgator.

Kulturhistorien rytmer vevarnas rotation och grusvägen kan för en stund glida in i bruksmiljön, slottsträdgården eller den medeltida gatuvyn. Det finns herrgårdar, små bryggerier och halvdolda kaféer här och där. Vila på natten på boutiquehotellet eller vakna till fågelsången från lobbyn.

South by Cycle är en mångsidig och pulserande cykelväg som snabbt kan nås med tåg, buss eller tunnelbana. Det erbjuder kvalitetstid för alla, från finsmakare till äventyrare.

RUTALTERNATIV

Västra Nylands-rundan, Ring G, nattutflykt till Noux nationalpark och nattutflykt till Sibbo storskogs nationalpark utnyttjar etapper av Hangö–Kouvola-rutten och om det inte finns tid för en längre cykeltur så får man en smak av Kouvola–Hangö-rutten även via dessa. Därtill kan Kouvola–Hangö delas upp i två separata cykelturer Kouvola–Hangö, västra sidan och Kouvola–Hangö, östra sidan, om man vill cykla i två etapper.

 

Därtill transporterar m/s J. L. Runeberg resenärer på sträckan Helsingfors–Borgå–Lovisa under sommaren. Utnyttjar man båtresan kan man cykla etappen Lovisa–Borgå–Helsingfors som en veckoslutsutflykt, eller etappen Borgå–Helsingfors som en nattutflykt.

elyfi.png
bottom of page