top of page

LINJA-AUTOLLA MATKUSTAT KÄTEVÄSTI MYÖS POLKUPYÖRÄN KANSSA

Voiko polkupyörän kanssa matkustaa linja-autolla on kysymys, jota monet pyöräilijät ja pyörämatkailijat pohtivat. Pyysimmekin matkahuoltoa kertomaan meille tarkemmin, minne polkupyörän kanssa voi matkustaa linja-autolla, miten ostaa polkupyörälippu ja miten pyöriä kuljetetaan linja-autoissa.


retkipyöräilijä maantiellä


MITEN TARKISTAT, ONKO HALUAMALLESI YHTEYSVÄLILLE JA BUSSIVUOROILLE TARJOLLA PYÖRÄLIPPUJA?


Vuodesta 2021 alkaen isoon osaan bussivuoroista on jo voinut ostaa polkupyörälipun suoraan Matkahuollon verkkosivuilta. Jo kymmenet bussiyritykset hyödyntävät mahdollisuutta myydä polkupyörälippuja Matkahuollon verkkokaupassa ja parhaimmillaan polkupyörälippuja on tarjolla yli tuhannelle lähdölle viikossa. Yhä useammat matkailijat matkustavatkin linja-autolla pyörämatkalle ostamalla bussilipun ja polkupyörälipun lisäpalveluna netistä. Linja-autolla polkupyörän kanssa matkustavien matkailijoiden määrät ovat selkeässä kasvussa.


bussilinjat suomessa joille voi ostaa pyörälipun

Kaikille linja-autovuoroille polkupyörälippuja ei voi vielä kuitenkaan ostaa verkkokaupasta etukäteen. Viereisen kuvan karttanäkymä näyttää yhteysvälit, joille ennakkovarattavia polkupyörälippuja on tällä hetkellä tarjolla. Vaikka pyörälippua ei ole ostettavissa kaikille yhteysväleille verkosta, polkupyörä on mahdollista ottaa linja-autoon mukaan matkatavarana, mikäli tilaa on. Tämä on kuitenkin aina varmistettava erikseen kyseiseltä bussiyritykseltä.


Käytännössä voit siis ostaa verkkokaupasta paikan polkupyörälle, jos bussiyritys tarjoaa vuorolle polkupyörälippuja. Tärkeää on muistaa, että polkupyörälipun käyttäminen edellyttää, että matkustat polkupyörän kanssa samalla vuorolla ja jos matkaan sisältyy useita matkaosuuksia, kaikille matkaosuuksille pitää olla hankittuna erillinen polkupyörälippu. Matkahuollon verkkopalvelusta helposti ne vuorot, joihin polkupyörälipun voi ostaa ja joihin lippuja on vielä jäljellä polkupyörä-ikonista. Voit myös suodattaa aikatauluhausta pelkästään ne vuorot, joihin polkupyörälippuja on saatavilla (ks. kuva alta).LINMATKAKETJU JA PYÖRÄNKULJETUSMAHDOLLISUUDET HOUKUTTELEVAT MATKAILIJOITA LIIKKEELLE


perhe pyöräilemässä metsätiellä

Kasvava tietoisuus potentiaalisesta kysynnästä ruokkii tarjonnan kehittymistä ja investointeja polkupyörien kuljetuskapasiteettiin. Toisaalta kehittyvät palvelut, kuten mahdollisuus varata polkupyörien kuljetus bussissa, ruokkii kysynnän kasvua. Molempia tarvitaan pyörämatkailun kasvupotentiaalin realisoitumiseen, ja molempia voidaan vauhdittaa erilaisin toimenpitein. Alueelliset tuotteistetut reitit, joissa yhdistyvät helposti saavutettavat matkaketjut ja houkutteleva ja monipuolinen palvelutarjonta houkuttelevat matkailijoita liikkeelle, ja yhteisellä suunnittelulla sekä kehityksellä myös liikkumispalvelut kytkeytyvät saumattomasti kokonaisuuteen. Muutama liikennöitsijoistä on jo panostanut pyörämatkailijoihin lisäämällä busseihinsa erilliset pyörätelineet ja tehdä pyörämatkailijan varusteiden kuljettamisesta näin entistä turvallisempaa ja vaivattomampaa.


pyöräteline linja-auton takana
“Kesän uusi palvelumuoto oli polkupyörätelineet autojen takana. Pyörämatkailun suosion noususta johtuen mekin halusimme kantaa kortemme kekoon ja tilasimme Valtterin Paja Oy:ltä polkupyörätelineitä. Valtterin Paja toteutti ideamme ja olemme hyvin tyytyväisiä lopputulokseen. Polkupyöriä on kulkenut runsaasti ja asiakkaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä. Telineet lisäsivät kuljetuskapasiteettiamme runsaasti ja mahdollistivat sen, että myös rahti- ja muulle matkatavaralle jäi tavaratilassa tilaa”, kertoo Matti Vainio Vainion liikenteeltä.

Vainion liikenteen yhteydet toimivat hienoina esimerkkeinä muille liikennöitsijöille, jotta tulevaisuudessa pyörämatkailijan olisi entistä helpompaa matkustaa ympäri Suomea pyörän kanssa. Kehitystä ja kasvua voi vauhdittaa myös paikallisella, alueellisella ja kansallisella yhteistyöllä, yhteiskehityksellä ja kehityshankkeilla.


Pyörämatkailukeskus kannustaa liikennöitsijöitä pyöräilijäystävällisyyteen, myöntämällä polkupyörälippuja myyville ja pyörätelineen tai muun asiakasystävällisen ja turvallisen pyöränkuljetustavan tarjoaville busseille Welcome Cyclist -tunnuksen. Welcome Cyclist -tunnuksen kautta nämä pyöräilijäystävälliset bussit ovat entistä paremmin myös pyörämatkailijan löydettävissä Bikeland.fi-sivuilta ja ne on helppo tunnistaa liikenteessä Welcome Cyclist -logosta.Pyöräilyterveisin,


Matkahuolto & Bikeland


Tuomo Kinnunen, Matkahuolto ja Henna Palosaari, Pyörämatkailukeskus


Tuomo työskentelee kehityspäällikkönä Matkustaja- ja Liikennöitsijäpalveluiden parissa, mm. matkaketjujen ja kutsuliikenteen ratkaisuiden kehityksessä. Tuomo rakentaa Matkahuollon yhteistyöverkostoa matkailualan toimijoihin ja vastaa matkailualan kumppaneille tarjottavien palveluiden kehittämisestä. Tuomolla on yli kymmenen vuoden kokemus tutkimus- ja kehitystehtävistä mm. Oulun yliopistossa ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä. Koulutukseltaan Tuomo on tekniikan tohtori tuotantotaloudesta. Tuomon työmatkat kodin ja toimiston välillä taittuvat polkupyörän ja joukkoliikenteen yhdistelmällä.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page