top of page
PAT04523.JPG

KORVATUNTURI
GRAVEL LOOP

ARCTICBYCYCLE_logo
LOCATED IN REINDEER HERDING LAND
paikka piste ikoni

PITUUS

reitin pituus ikoni
301 km

% PÄÄLLYSTÄMÄTÖN

89 %
ikoni_reitti_päällyste%

KESTO

ikoni_reitti_kesto
5-7
päivää

% POLKUA

ikoni_reitti_polku%
10 %

NOUSUMETRIT

ikoni_reitti_nousumetrit
4615m

HAASTAVUUS (1-10)

6
ikoni_reitti_haastavuus

KORKEIN KOHTA

ikoni_reitti_korkeinkohta
325 m

% AJETTAVISSA

ikoni_reitti_ajettavissa%
93 %

Kouvola-Hanko on 550km ja 8-10 päivän retkipyöräilyreitti Kouvolasta Suomen eteläisimpään pisteeseen Hankoon metsiä, peltoaavoja ja joen- ja merenrantoja pitkin. Reitti yhdistää Uudenmaan ja Kymenlaakson kansallispuistot, virkistysalueet, kylät ja kaupungit hiekka- ja metsätievoittoisesti tarjoten monipuolisen kattauksen Etelä-Suomen luontoa ja kulttuuria.

Kouvola-Hanko on South by Cycle -reitistön pisin reittiosuus: 550km reitin pyöräilyyn kuluu 8-10 päivää. Lepopäivien kanssa reitti tarjoaa rentotahtisen, vajaan kahden viikon retken Etelä-Suomen monipuoliseen luontoon ja kulttuuriin. Reitti kulkee Kymenlaakson ja Uudenmaan maakuntien halki metsiä, peltoaavoja, joenvarsia ja merenrantoja pitkin yhdistäen reitille Etelä-Suomen tärkeimpiä luontokohteita ja -nähtävyyksiä. Suurin osa reitistä on helppoja hiekkateitä ja hiekkapohjaisia ulkoilureittejä, mutta mukana on myös muutama polkuosuus ja joitakin asfalttisiirtymiä. Pituudestaan huolimatta reitin alku- ja loppupisteet ovat saavutettavissa junalla Helsingin keskustasta jopa puolessatoista tunnissa. 

 

Reitti alkaa Kouvolan hiekkaharjuilta Inkeroisten ja Anjalan kautta Strömforssin vanhalla Ruukkialueelle ja siitä rannikkoa seuraillen Lovisan ja Porvoon historiallisiin kaupunkeihin. Siitä reitti jatkuu Sipoonkorven kansallispuiston kautta pääkaupunkiseudun viheralueiden ulkoilureiteille ja lopulta Nuuksion järviylängölle ja Nuuksion kansallispuistoon. Lohjanharjun ja Lohjanjärven rantojen jälkeen reitti jatkuu Mustion linnan kautta Karjaalle, Firskarsin vanhalle ruukkialueelle, Västerbyn ulkoilualueelle Tammisaareen ja siitä Suomen eteläisimpään pisteeseen, Hankoon.  

ARCTICBYCYCLE_routelogo_gravel_korvatunturi
jokimaisema kesäyönä arctic by cycle reitillä
puolukoita arctic by cycle reitillä
metsäpolku arctic by cycle reitillä
kota arctic by cycle reitillä

Reitti on retkeiltävissä luontokohteissa ja leirintäalueilla yöpyen, mutta myös kokonaan ilman telttaa majataloissa ja hotelleissa yöpyen – ainakin kun yöpymiset on varattu reilusti ennakkoon. Parhaimmillaan reitti lienee laavuja ja luksusta yhdistellen, nauttien sopivassa suhteessa reitinvarren parhaista luontokohteista ja mielenkiintoisimmista majatalovaihtoehdoista. 

 

Tutustu tarkemmin reittiin ja suositeltuun etenemisrytmitykseen yöpaikkavaihtoehtoineen reittimuistiinpanoissa.

 

CONNECTS TO 

REINDEER HERDING & ROUTE OPENING TIME
8th of June - 21st of September

The reindeer calves are born in the spring and are usually marked early summer. In the marking, every reindeer calf gets its earmark. The route goes partly in an area, where reindeer calves markings are being done and therefore it has been requested by the local reindeer herders to open the route for touring annually 8th of June. By this time the calve markings have likely been finished. Read more about the marking of the reindeer calves here.

 

Similarly, the reindeer herding work continues again in the autumn with reindeer round-ups, when the rutting season starts, and eventually, the reindeer are gathered into herds of up to thousands, and then to fences by foot, motorcycles, ATVs, and helicopters. The route goes past multiple reindeer fences and therefore it has been requested by the local reindeer herding community to close the route for cycling from the 22nd of September onwards. Read more about the autumn round-ups here. 


For general guidelines of trekking and camping in the reindeer herding area, check here.

ARCTICBYCYCLE_tunturi ikoni
ARCTICBYCYCLE lohi ikoni

Kuvat: Poppis Suomela, Teemu Oksanen ja Taneli Roininen

 • Kouvolan harjumaisemien hiekkatiet ja Jyräänjoen kosket

 • Kumpuilevat metsätiet järvineen Kouvolan Enäjärven kyläraitilta Sippolan taiteilijakylään 

 • Korjärven laavu, uimaranta ja sauna

 • Strömforsin, Fiskarsin, Billnäsin, Forsbyn ruukkikylät sekä Mustion linna vesistöineen ja palveluineen

 • Loviisan, Tammisaaren,  ja Porvoon vanhojen kaupunkien väririkkaat puutalokujat kahviloineen ja ravintoloineen

 • Yöt suojelumetsässä Sipoonkorven ja Nuuksion kansallispuistoissa sekä Västerbyn ulkoilualueella

 • Kuusijärven savusauna

 • Keravan- ja Vantaanjoen varsien hiekkatieväylät koskelta koskelle

 • Lohjanharjun ja Lohjanjärven reitit

 • Dagmarin lähde ja suojelualue Hankoniemessä

 • Hangon polut, hiekkarannat ja pitsihuvilat

ARCTICBYCYCLE_illustration
EU_EAKR_logo
leverageEU_logo
lapin liitto logo
bottom of page