top of page

VAATIVUUSLUOKITUKSET

Pyöräilyreitit määritellään vaativuusluokituksen mukaisesti, jotta pyöräilijän on helppo löytää hänen taito ja kuntotasolleen sopivat reitit ilman alueen ja kyseisen reitin tuntemista. Tutustu alta Bikeland.fi- vaativuusluokitukseen, joka pohjautuu valtakunnallisesti käytössä olevaan maastopyöräreittien vaativuusluokitukseen.

PAT03976.JPG
Erittäin helppo - pinkki tai vihreä reitti 

 

Pinkki reitti tarkoittaa päällystetietä, joka ajettavaksi maantiepyörällä ja muilla pyörätyypeillä. Reitillä saattaa olla myös muuta liikennettä ja erityishuomiota kannattaa kiinnittää isoihin ajoneuvoihin, kuten rekkoihin ja asuntoautoihin, jotka saattavat ohittaa pyöräilijän lähietäisyydeltä.

 

Vihreä reitti tarkoittaa erittäin helppoa sora- tai metsätietä. Kyseessä on yleensä leveä, tasainen ja kovapohjainen tie tai ura, jossa liikenne on yleensä hyvin vähäistä. Mäet ovat loivia ja korkeuserot pieniä. Reitillä olevat sillat ovat leveitä, eikä pitkospuita näillä reiteillä ole ollenkaan. Reitillä pärjää tavanomaisilla pyöräilytaidoilla ja reitti soveltuu ajettavaksi kaikilla pyörätyypeillä lukuunottamatta maantiepyöriä.

 

Helppo - sininen reitti

Sininen reitti on helppo maastopyöräilyreitti, joka on yleensä leveä polku tai möykkyisämpi metsätie. Reitillä on pääosin kova alusta. Juuret, kivet ja muut esteet voi rullata yli tai ne ovat kierrettävissä. Sillat ja pitkospuut ovat leveitä, eli vähintään kahden lankun levyisiä. Reitillä voi olla pitkiä ylä- tai alamäkiä tai muita osuuksia, joilla pitää olla tarkkaavainen ja kontrolloida vauhtia. Reitti on ajettavissa maastopyörällä perus pyöräilytaidoilla tai gravel-pyörällä perus maastopyöräilytaidoilla, maltin kanssa.

 

Keskivaativa - punainen reitti

 

Punainen reitti on keskivaativa maastopyöräilyreitti, joka on usein polku tai muu kapeahko maastossa oleva ura. Reitillä voi olla kapeitakin pitkospuita, hankalahkoja kivikoita, juurakoita ja muita esteitä, pehmeitä osuuksia sekä pitkiä loivia ja lyhyitä jyrkähköjä mäkiä. Esteiden ylittäminen voi vaatia tasapainon siirtämistä ja keulan keventämistä sekä sopivan ajolinjan valintaa. Reitin ajaminen vaatii jatkuvaa tarkkaavaisuutta ja perus maastopyöräilytaitoja. Reitti on osittain fyysisesti tai teknisesti haastava ja suositellaan ajettavaksi maastopyörällä.

 

Vaativa - musta reitti

 

Musta reitti on vaativa maastopyöräilyreitti, joka on kapea polku tai reitti ja siinä on useita vaikeakulkuisia kohtia, kuten juurakkoa, irtokiviä, lohkareita, jyrkkiä osuuksia, pehmeitä paikkoja, mutkia ja vaativia pitkospuita tai näiden yhdistelmiä. Reitillä voi olla pieniä hyppyjä ja droppeja. Ajaminen vaatii tarkkaa ajolinjan valintaa, tasapainon vaihdon, vedon ja jarruttamisen ajoitusta sekä oikeaa tilannenopeutta. Reitti vaatii edistyneitä maastopyöräilytaitoja ja silti saattaa vaatia pyörän taluttamista tietyillä osioilla. Reitti soveltuu vain maastopyörällä ajettavaksi.

 

Erittäin vaativa - sysimusta reitti

 

Erittäin vaativa  maastopyöräilyreitti on usein kapeaa ja erittäin haastavaa polkua ja siinä on jatkuvasti kiperiä osuuksia, kuten erittäin jyrkkiä mäkiä ja mutkia, lohkareita, isoja hyppyjä, gapejä, korkeita droppeja ja muita erityisen vaativia esteitä tai näiden yhdistelmiä. Ajaminen vaatii poikkeuksellisen hyviä maastopyöräilytaitoja ja kokemattomalla kävely saattaa olla nopeampi etenemiskeino.

karttakuva vaativuusluokittelusta

Pätkä Arctic by Cycle -reitistön Arctic Post Road MTB Route -reitiltä, jossa reittiosuuksien haastavuus näkyy värikoodein.

bottom of page