top of page

 VALTAKUNNALLINEN PYÖRÄMATKAILUFOORUMI 2024

Suomesta pyörämatkailijan unelmakohde!
Laitila, Uusikaupunki ja Pyhämaa 15.–17.4.2024. Mahdollista osallistua myös etäyhteydellä.

Finland_The_Archipelago_Trail_Cycling_102.jpg

Kiinnostus ensimmäiseen valtakunnalliseen Pyörämatkailufoorumiin on ollut suurta. Paikan päälle Laitilaan ja Uuteenkaupunkiin 15.–17.4. on tulossa kolmisen kymmentä alan yrittäjää tai toimijaa.

 

Huomattavasti useampi haluaisi osallistua, mutta monen esteenä ovat ajankäyttö ja pitkät matkat.

Tämän vuoksi tarjoamme mahdollisuuden osallistua Teams-etäyhteydellä (50 €, sis. alv), vaikka verkostoituminen on parasta kasvokkain.

 

Ilmoittautumiset keskiviikkoon 10.4.2024 mennessä: https://www.lyyti.fi/reg/Valtakunnallinen_Pyoramatkailufoorumi_2024_6324

Ilmoittautuneille lähetään linkki maanantaina 15.4.2024.

Ensimmäinen valtakunnallinen Pyörämatkailufoorumi on sekä tapahtuma että kohtaamispaikka. Se myös tarjoaa osallistumisen kansallisen pyörämatkailustrategian suunnitteluun, yritys- ja kohdevierailuja sekä mahdollisuuden pyöräilyyn vakkasuomalaisessa maalaismaisemassa. Osallistua voi myös osaan ohjelmaa.

 

Pyörämatkailufoorumi on tarkoitettu pyörämatkailun ja sen kehittämisen parissa työskenteleville tai siitä kiinnostuneille toimijoille: reittien suunnittelijat hankkeissa ja kunnissa, majoitus-, ravitsemus-, kuljetus- tai ohjelmapalvelujen tuottajat, pyöränvuokraajat tai -huoltajat ja matkanjärjestäjät. Yhdessä käynnistämme työn, jolla Suomesta tehdään pyörämatkailun unelmakohde!


OHJELMA


Maanantai 15.4. Pyörämatkailufoorumi 2024 alkaa alan toimijoiden verkostoitumisella upeassa Laitilan Louhenlinnassa. Kuulemme Suomessa toteutettujen tai käynnissä olevien pyöräilyn ja pyörämatkailun hankkeiden kokemuksia, niin parhaita onnistumisia kuin sudenkuoppiakin. Majoittuminen on Uudessakaupungissa. Idyllisestä Hotelli Aittarannasta on varattu etuhintainen kiintiö. Muita vaihtoehtoja löytyy https://visituusikaupunki.fi/fi/majoitu.


Tiistaina 16.4. kokoonnumme taas Louhenlinnaan teemana Mukaan pyörämatkailun nosteeseen. Perinnekulttuuri, tarinat ja luonto toimivat matkailijoille elämysten lähteenä – pyörä on keino päästä niiden luokse. Kuulemme asiantuntijoiden alustuksia pyörämatkailun tilasta, itse pyörämatkailijoista ja pintamatkailun mahdollisuuksista. Iltapäivän huipentaa paneeli: Mistä eväät Suomen nostamiseksi pyörämatkailun maailmankartalle.


Ohjelmaan kuuluu myös nautittavaa: Laitilan kaupunki tarjoaa tervetulomaljan. Lounaalla julkistetaan BikeMenu2-hankkeessa kehitetyt pyörämatkailijan lähiruokamenyyt, joita ovat mestaroineet lähiruokalähettiläs ja kokki Pasi Kuronen ja Novidan keittiömestari Lasse Alisaari. Lounaan jälkeen tarjolla on yritys- ja kohdevierailuja Laitilassa, ja halukkaat pääsevät polkemaan omalla tai vuokrapyörällä vakkasuomalaisessa maisemassa. Tutustumme Laitilan matkailutarjontaan: kaupunki tunnetaan erityisesti kananmunistaan, Kukko-juomistaan ja vihanneksistaan, mutta se yllättää rikkaalla talonpoikaisperinteellään ja muinaishistoriallaan.


Illaksi siirrymme takaisin Uuteenkaupunkiin. Kävelemme illalliselle Kaupunginlahden rantaa viehättävään ja lämminhenkiseen Bistro Bayhin. Tarjolla on konstailematonta kasvislähiruokaa ja hyvää seuraa. Alkujuoman ja kattauksen matkailuun tarjoaa Uudenkaupungin kaupunki.


Keskiviikkona 17.4. matkaamme kuvauksellista Velhoveden reittiä Pyhämaalle, perinteiseen mutta virkeään rannikkokylään. Pääsemme työpajoissa osallistumaan Suomen pyörämatkailustrategian valmisteluun, miten yhdessä voimme toteuttaa mission Suomesta pyörämatkailun unelmamaana: miksi matkailijat valitsevat lomakohteekseen Suomen, miten he tänne saapuvat ja millaisia palveluja ja elämyksiä heille kannattaa tarjota. Pyhämaan Pirtissä nautimme tervetulo- ja läksiäiskahvit ja paikallismakujen ryydittämän lounaan, jonka
päälle teemme opastetun kävelyretken Pyhämaan nähtävyyksiin: Uhrikirkkoon, Mamselli-tuulimylly ja Telakkarantaan.

 

ETÄYHTEYSAJAT

Ti 16.4. Mukaan pyörämatkailun nosteeseen!

10:30 Yhteys avataan ja päivän avaus

10:45 Esitykset

 • Pyörämatkailustrategia – mistä kaikesta on kyse. Tilanne Suomessa tänään ja huomenna.

  • Heli Laukkanen, Pyörämatkailukeskus

 • Kuka on pyörämatkailija? Saksan ja Suomen kyselyjen tuoreet tulokset

  • Henna Palosaari, Pyörämatkailukeskus

 • Pyöräilijä pintamatkailijana

  • Satu Hirvenoja, Finnlines

12:30 BikeMenu-lounas pyörämatkailijalle, maistatus ja arviointi

13:45 Paneelikeskustelu: Mistä eväät Suomen nostamiseksi pyörämatkailun maailmankartalle

 • Satu Hirvenoja, Finnlines

 • Lauri Hyttinen, Maskun kunta

 • Heli Laukkanen, Pyörämatkailukeskus

 • Frank Tuominen, Carfield Oy (pyöränvuokraus)

 • Telle Tuominen, Turun AMK

 • Henna Virkkunen, europarlamentaarikko (MEP)

15:00 Yhteys suljetaan

 

Ke 17.4. Kohti unelmien pyörämatkailumaata

09:50 Yhteys avataan

10:00 Työpajat: Miten eilisen paneelikeskustelun eväät käytäntöön

 • Pyörämatkailun vetovoimatekijät esiin!

 • Uudet markkinaraot

 • Digitaalisuuden mahdollisuudet

 • Yhteistyössä on voimaa

12:15 Yhteys tauolla

14:30 Työpajojen tulosten esittelyt ja ehdotukset jatkotoimiksi, VeloFinland 2024 Porvoossa ja kevään 2025 Pyörämatkailufoorumi

15:15 Tapahtuman päätös

15:30 Yhteys suljetaan

NÄIN MEILLÄ -ESITTELYT


Hankkeiden, kuntien, yritysten ja yhdistysten tekemien pyöräilyn ja pyörämatkailun kehittämistoimien esittelyyn on mahdollisuus maanantaina 15.4. Kolmen minuutin ”hissipuheessa” on tarkoitus tuoda esiin niin parhaita onnistumisia kuin pahimpia sudenkuoppiakin. Lisäksi Louhenlinnassa voi jakaa esitteitä ja tuoda postereita 15.–16.4. Esittäytyminen on maksuton.

 

Esittelymahdollisuus varataan etukäteen 2.4.2024 mennessä juhana.aalto@samk.fi.

Viestissä mainitaan hissipuheen otsikko, kuka (tai ketkä) pitää sen ja tarvitaanko pöytätilaa esitteille.
 

ILLALLISET


Illalliset varataan etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä, mutta ne maksetaan paikan päällä.


Louhenlinna 15.4. 37 €

Pitkään kypsytetty possun kassler ja aioli
Linnan yrttiperunat
Juureshaudukkaat
Vihersalaatti ja basilikakastike
Marinoitu punasipuli
Aurapunajuurisalaatti
Kananmunat
Patonki ja levite

Ruokajuomina kotikalja ja vesi

Jälkiruoka Kahvi,tee ja puolukkapannacotta

Bistro Bay 16.4. 39 €

Salviavoiporkkanaa, caesarkastiketta
valikoituja vihreitä, parmesania
paahdettuja pinjansiemeniä
Metsäsieni arancinit, kasviksia, mustapippuri-tryffelimajoneesia ja parmesania. 
Jälkiruoka: Tyrni-valkosuklaa creme brulee, raikasta omenahilloketta ja Ugin marenkia

MAJOITUKSET


Ensisijaisesti yhteiskuljetukseen osallistuville on varattu sopimushintainen kiintiö Hotelli Aittarannasta Uudenkaupungin keskustasta. Kahden hengen huone 125 €/yö, yhden hengen huone 95 €/yö sisältäen aamiaisen. Huonevaraukset suoraan hotellista: 044 9821 720, www.hotelliaittaranta.fi tai info@hotelliaittaranta.fi. ”Pyörämatkailufoorumi”-kiintiö täytetään varausjärjestyksessä. 

 

Yhteiskuljetukseen osallistuville on kuljetus myös kaupungin omistamalle Santtioranta Campingille (1,3 km Ukin keskustasta), jossa on lomamökkejä ja mahdollisuus aamiaiseen. Varaukset https://visituusikaupunki.fi/fi/majoitu/santtioranta-camping. Muita majoitusvaihtoehtoja voi hakea: https://visituusikaupunki.fi/fi/majoitu. Näistä Tervetuloa pyöräilijä –tunnus on Amandalla ja Olgalla (keskustassa) ja Merikoivulalla (15 km Lokalahden suuntaan).
 

LIIKENNEYHTEYDET


Bussikuljetus järjestetään Kupittaan ja Turun rautatieasemilta Louhenlinnaan, Uuteenkaupunkiin, Pyhämaalle ja takaisin Turkuun.
Paikka yhteiskuljetukseen ja mahdollinen pyöränkuljetus varataan ja maksetaan etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä. Bussiin nousupaikka (ks. aikataulu alla) ilmoitetaan 28.3.2024 mennessä jouko.parviainen@ukipolis.fi.

AIKATAULU


Ma 15.4.
13:40 Kupittaan asema, junayhteys Pasilasta klo 11:41–13:27 *)
14:00 Turun asema, junayhteys Tampereelta klo 12:10–13:55
14:00–15:00 Turku–Louhenlinna, pysähtyy tarvittaessa 8-tien varren pysäkeillä Maskussa, Nousiaisissa ja Mynämäellä
20:00–20:30 Louhenlinna–Uusikaupunki


Ti 16.4.
09:30–10:00 Uki–Louhenlinna
15:20–15:30 Louhenlinna–Laitila (Poukan talo)
16:15–17:30 Laitilan kiertoajelu
17:30–18:15 Laitila–Uki


Ke 17.4.
08:30–9:45 Opastettu kiertoajelu ja Velhoveden reittiä Pyhämaalle
15:45–17:20 Pyhämaa–Kupittaa, yhteys junalle Pasilaan/Helsinkiin klo 17:31
17:30–17:45 Kupittaa–Turun asema, yhteys junalle Tampereelle klo 18:05 *)

*) Bussi lähtee Kemiönsaarelta klo 12:00, ja tarvittaessa sen kyytiin pääsee Sauvosta (S-Marketin pysäkki 12:20), 110-tien Paimionjoen levikkeeltä (12:40), Kaarinan pikavuoropysäkiltä (13:00).


Paluu 17.4. Turusta samaa reittiä.


Louhenlinnaan, Kusnintie 95, on matkaa Laitilan keskustasta 5 km, Turusta 56 km, Uudestakaupungista 24km, Raumalta 40 km, Porista 86 km, Tampereelta 153 km ja Helsingistä 217 km. Louhenlinnaan käännytään itään 8-tieltä Kusnin tiehaarasta, 4 km etelään Laitilasta, ja jatketaan Kusnintietä kilometri. Louhenlinnan viitta ohjaa oikealle isolle P-paikalle.

 

Pyhämaan Pirtti, Pyhämaanraitti 35, sijaitsee Pyhämaalla, 24 km Uudestakaupungista pohjoiseen ja 48 km Raumalta etelään. Pyhämaalle käännytään tieltä 196 ja ajetaan mutkittelevaa Pyhämaantietä 11 km. Ugista Pyhämaalle voi ajaa vaihtoehtoisesti maisemallista Velhoveden reittiä (36 km).
 

MAISEMATIEPYÖRÄILY LAITILASSA 16.4.


Tiistai-iltapäivällä on mahdollisuus osallistua ohjattuun pyöräretkeen, joka lähtee Louhenlinnalta ja kulkee Pirttikyläntien ja Vuohenmaantien kautta Laitilan keskustaan Poukan talolle. Reitin pituus on 8 km, josta 5 km on hiekkatietä. Sään salliessa reitin varrelta poiketaan kävellen Hautvuoren muinaislinnalle (metsäpolku 0,5 km).


Retkelle voi ottaa oman pyörän tai vuokrata paikan päällä joko tavallisen (10 €) vaihdepyörän tai sähköpyörän (20 €). Oman pyörän saa bussin peräkärryyn (10 €), johon mahtuu 15 maastopyörää. Pyöräretkeen ilmoittaudutaan ja mahdollinen vuokrapyörä maksetaan etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä.

PUKEUTUMINEN


Tapahtuma on luonteeltaan rento, samoin pukeutuminen. Sisäkengät tai töppöset kannattaa pakata mukaan. Pyöräretkelle sään mukainen vaatetus ja tukevat kengät metsäpolulla kävelemiseen.

VIERAILUKOHTEET


Tapahtuman yhteydessä tutustutaan paikallisiin nähtävyyksiin. Laitila: Louhenlinna, Poukan talo ja Untamalan kylänraitti,
- maisemapyöräily Louhenlinna–Hautvuoren muinaislinna–Poukan talo (8 km, hiekkatietä 5 km) Uusikaupunki: merellinen Kaupunginlahti, sympaattiset puutalokorttelit, Velhoveden kierros Pyhämaa: kirkonkylä, Uhrikirkko, tuulimylly Mamselli, kulttuuriportaat, Telakanranta - kävely kylältä kirkoille ja Telakanrantaan ja takaisin (1,3 km)

 

TEEMAT


Laitila: keskuskaupunki ja maaseutu, luonto, perinnekulttuuri, historia ja tarinat
Uusikaupunki: merellinen ja historiallinen ympäristö, puutalomiljöö
Pyhämaa: meri, rannikko, kirkkohistoria, luonto- ja kulttuuriaktiviteetit


KOHDETIETOA

Louhenlinna, Kusnintie 95, Laitila, https://www.louhenlinna.com/
Hautvuori, https://www.laitila.fi/laitila-info/matkailu/matkailukohteet/linnavuoret/hautvuori/
Poukan talo, Keskuskatu 4, Laitila, https://www.laitila.fi/laitila-info/matkailu/matkailukohteet/poukan-talo/
Untamalan kylänraitti, https://www.laitila.fi/laitila-info/matkailu/matkailukohteet/untamalan-kylanraitti/
Kasitori, Untamontie 51, Laitila, https://www.kasitori.fi/
Hotelli Aittaranta, Aittaranta 2, Uusikaupunki, https://www.hotelliaittaranta.fi/

Bistro Bay, Aittaranta 10, Uki, https://www.bistrobay.fi/yhteystiedot/
Velhoveden reitti, https://uusikaupunki.fi/velhovedenreitti/
Pyhämaan Pirtti, Pyhämaanraitti 35, Pyhämaa, https://www.pyhamaanpirtti.fi/
Laitilan nähtävyydet, https://www.laitila.fi/laitila-info/matkailu/
Uudenkaupungin nähtävyydet, https://visituusikaupunki.fi/fi
Pyhämaan nähtävyydet, https://pyhamaa.fi/

Ilmoittaudu 2.4.2024 mennessä

Järjestäjät:

PYORAMATKAILUFOORUMI.png
bottom of page