top of page

SOUTH COAST BIKEPACKING TRAIL

Pyörämatkailua tuhat kilometriä eteläisimmässä Suomessa läpi kuntarajojen. Projekti alkoi upeiden nietosten keskellä tammikuussa 2021 ja tuo yhteen Etelä-Suomen pyörämatkailulliset helmet ja kätketyt aarteet.


Teksti ja kuvat: Kristiina Vaano

Alkuperäinen juttu julkaistu Poljin 2/2021


Pieni pakkanen natisee fatbike pyörän renkaiden alla. Ajan syrjäisellä metsätiellä, joka on huputettu valkoiseen lumihuntuun. Metsätietä pitkin on ajanut maastoauto. Lunta on varmasti jo 20 senttiä, mutta auton tekemää uraa pitkin on hyvä ajaa.


Metsä on talvisin niin hiljainen. Pienet lumihiutaleet leijuvat tykkylumeksi kuusipuiden oksien päällä. Hiljaisuus on lumoavaa. Rakastan metsää ja vuodenaikoja, jotka korostuivat kaipauksena kotimaahan lähes kymmenen ulkomaan vuoden aikana maailmalla matkailualalla toimiessani.


Meille suomalaisille metsän olemassaolo on tavallaan itsestäänselvyys, mutta metsän kokeminen saattaa olla hieman vieraampaa. Ulkomaalaiselle Suomemme on yhtä kansallispuistoa, mikä alkaa aivan pääkaupunkimme keskustasta, jonne havupuiden satumetsään voi pyöräillä, vaikka suoraan asemalta. Metsäinen luonto alkaa pääkaupungistamme jatkuen loputtomine luontoaarteineen läpi koko Suomen. Suomi on totisesti täydellinen pyöräilyseikkailujen maa.


Metsän ohella matkailullinen ”Pyöräily-Suomi” koostuu myös vedestä, jota tarjoillaan South Coast Bikepacking Trailin varrella monessa muodossa. Meillä on reitin varrella historiallisestikin merkittäviä jokia, joiden varrella ihastuttavat ruukkikylät käsityöläisineen saavat varmasti matkailijan pysähtymään. Upeaa meri- ja järvimaisemaa metsäisine puroineen ja lampineen, jotka houkuttavat matkailijoita läheisyyteensä. Useassa kohtaa reittiä vesi solisee ja hongat huminoivat, vaikka reitti kulkeekin monen kaupungin kautta.


Merkittävä Etelä-Suomea yhdistävä bikepacking-reitti


South Coast Bikepacking Trail on noin 1000 kilometriä pitkä pyörävaellus/bikepacking -reitti, joka on yksi upeammista yhteistyöprojekteista monen kunnan ja kaupungin, mutta myös kahden eri maakunnan alueella. Reitti yhdistää Uudenmaan ja Kymenlaakson luonto- ja matkailukohteita.

South Coast Bikepacking Trail on noin 1000 kilometriä pitkä pyörävaellus/bikepacking -reitti Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa.

Hankkeen päävastuutaho on Raaseporin kaupunki, ja hankekumppaneina ovat Porvoo, Hanko, Lohja, Siuntio, Inkoo, Kirkkonummi, Espoo, Helsinki, Vantaa, Sipoo, Porvoo, Loviisa, Kouvola, Metsähallitus sekä Pyöräilykuntien verkosto, joka vastaa hankkeen koordinoinnista sekä reittikehitystyöstä. Reitti on matkailullisesti tärkeä ja merkittävä yhteistyö. Tosiasiahan on, ettei pyörämatkailija kiinnitä kuntien rajoihin pyöräillessään huomiota. Ellei sitten etsi tietoa ennen pyöräretkeään eri kuntien ja kaupunkien kotisivuilta. Nyt kun pyöräilyreittejä kehitellään – tuodaan reittitieto yhteen ja samaan paikkaan, josta matkailijan on helppo poimia tieto oman vauhdin, ajankäytön ja intressien mukaan.


South Coast Bikepacking Trail kulkee luonnonläheisesti pitkin hiekkateitä ja helppoja polkuja Hangosta Kouvolaan. Reitti tulee olemaan myös helposti saavutettavissa reitin varrella olevista julkisen liikenteen solmukohdista, sillä tarkoituksenamme on luoda ympäristövastuullinen, kestävä sekä luonnonläheinen matkailutuote. Reitille pääsee helposti myös muualta Suomesta ja saavutettavuus on hyvä myös kansaivälisille pyörämatkailijoille Helsinki-Vantaan lentokentältä.


Bikepacking-elämystä kaikille aisteille


Mikä onkaan parempi tapa kokea monimuotoista luontoamme kuin pyörämatkailu ja pitkät bikepacking reitit! Aistimme kaiken ympäristöstämme – tunnemme tuulen tuiverruksen, auringon säteet ihollamme tai napakat rakeiden pistelyt kasvoillamme. Voimme aistia kevään heräämisen talven jälkeen ja tietää milloin reitin varrella suopursut kukkivat. Minulle tulee mieleen ihana lapsuus, kun vastaan tulvii kuumana kesäpäivänä kangasmetsän tuoksu.

Kuulemme kaiken ympärillämme (myös hiljaisuuden), näemme asioita juuri sillä vauhdilla, jonka itse voimme määrätä ja pyörällä pysähtyminen paikallisuuteen on helppoa. South Coast Bikepacking Trail tulvii montaa erilaista paikallisuutta - saaristolaisuutta, kaupunkien vilinää, idyllisiä vanhoja puukaupunkeja, luontokyliä, maaseutua, ruukkeja, kartanoiden ylellisyyttä, kansallispuistoja jne.


Paikallisuus tuotteistuu pyörämatkailijan makuaisteille vaikkapa paikallisin herkuin – meriherkkuja rannikolla, perinneruokia, riistaa, villiyrttejä, paikallisia olutpanimoita, herkkukauppoja, mansikan ja herneenmakuista suoramyyntiä. Rantakahvilat ja torikojut varmasti houkuttavat pyöräilijän paikalle. Paikallinen ruokakulttuurin kokeminen voi hyvinkin olla ohikulkevalle nälkäiselle pyörämatkailijalle se päivän odotetuin hetki – ja parasta varmasti olisi, jos annos on suuri.


Pyörämatkailu aloittaa kesän matkailukauden


Pyörämatkailulla jatketaan monen ”kesäkohteen” sesonkia. Tänäkin keväänä Hangossa, joka on South Coast Bikepacking Trailin eteläisintä aluetta, päästiin poluille ja hiekkateille jo hieman ennen pääsiäistä. Pyörämatkailijoiden kausi loppuu hyvän tovin kesälomien jälkeen vasta myöhemmin syksyllä. Voidaan sanoa, että sesonki jatkuu niin pitkään, kun tiet ja polut pysyvät ajettavassa kunnossa. Toki extreme-harrastajiakin löytyy, jotka jatkavat läpi lumen ja jään, mutta suurilumisina talvina latuverkostot estävät kuitenkin reittien ympärivuotisen käytön. South Coast Bikepacking Trail perustuu osittain jo olemassa oleviin reittihin, jotka talvella lanataan hiihtäjien käyttöön.


Reittikehitys on parhaillaan käynnissä ja tavoitteena olisi saada aikaa upea reittikokonaisuus tämän kesän aikana pyöräiltäväksi. Tietysti mahdollisimman pian. On ollut upea huomata, miten paljon reitti on herättänyt kiinnostusta kaikissa sidosryhmissä! Tarve reiteille on valtaisa, ja siitä kielii jo ylikuumentuneet pyöräteollisuuden markkinat. Pyöränosien toimitukset ovat viivästyneet ja paikalliset pyöräkaupat joutuvat ottamaan tilauksia vastaan pyörävarastojen kuihtuessa olemattomiin. Eikä ihme, sillä pyöräily on terveellistä, taloudellista, kestävää, hauskaa ja seikkailullista sekä mahdollistaa pääsyn reiteille, jonne ei moottoriajoneuvoilla pääse, luonnon keskelle.


Tervetuloa bikepacking-seikkailulle South Coast Bikepacking Trailille heti kun reitti on valmis. Pyöräilyllistä matkailukesää toivotellen Uudenmaan ja Kymenlaakson teiltä ja poluilta!


Lisätietoja: Kristiina Vaano

puh. 040 5150538


Kristiina Vaano toimii South Coast Bikepacking Traili -reittikehitityshankkeen projektipäällikkönä. Kristiinalla on pitkä matkailualan työkokemus niin koti- kuin ulkomailla. Suunnistuksen ratamestarina hänellä kartat pysyvät käsissä ja luonto on hänelle kuin toinen koti. Seikkailu-urheilua, swimrunia ja maastopyöräilyä harrastavan Krissen löydät myös pyöräsuunnistuskilpailuista. Yrittäjänä hän on koukuttanut monet järjestämiensä TYKY-päivien ja seikkailu-urheilutapahtumiin osallistujat innostumaan seikkailullisista luontolajeista.1 725 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page