EuroVelo on koko Euroopan mantereen yhdistävä pitkän matkan pyöräilyreittien verkosto. EuroVelo -verkostossa on tällä hetkellä yhteensä 17 reittiä ja yli 90 000 kilometriä pyöräiltävää. Reittejä käyttävät niin pyörämatkailijat kuin paikalliset asukkaat päivittäisiin matkoihinsa.
Suomen halki kulkee yhteensä 5500km EuroVelo-reittejä:
- EuroVelo 10 Itämeren reitti
- EuroVelo 11 Itä-Euroopan reitti
- EuroVelo 13 Rautaesirippureitti
Reitit on linjattu Suomessa useita kymmeniä vuosia sitten, ja niiden kehitystyö on vasta alussa. EuroVelo 10 on uudelleen linjattu ja opastettu nyt Vaalimaa-Vaasa välillä. Ilman opasteita on kehitetty seuraavat osuudet: EuroVelo 10 Turku-Helsinki osuus ja EuroVelo 13 Pohjoinen osuus Sallasta Näätämöön.
Kansallinen koordinointikeskus
Suomessa kansallisena EuroVelo Koordinointikeskuksena (National Coordination Centre/NECC) on toiminut Pyörämatkailukeskus vuodesta 2021 lähtien. NECC:t vastaavat EuroVelo-reittien toteutuksesta, koordinoinnista, laadunvarmistuksesta ja viestinnästä omissa maissaan, ja he osallistuvat EuroVelo-reitistön ja Euroopan pyöräilyliiton (ECF) tavoitteiden edistämiseen.

EuroVelo -reittien
muuttaminen
NECC-jäsenet tai muut sidosryhmät (EuroVelo-hankkeen kumppanit, kansalliset tai alueelliset viranomaiset, pyöräilyjärjestöt, matkailuorganisaatiot jne.) voivat yhteistyössä asianomaisten NECC-jäsenten (Suomessa Pyörämatkailukeskus) kanssa ehdottaa erilaisia muutoksia verkostoon.
Pieniin muutoksiin ei vaadita virallista prosessia; riittää, että niistä ilmoitetaan sähköpostitse ECF:lle selittäen muutoksen luonteen ja liittäen mahdolliset asiaankuuluvat tiedot (muutetun reitin GPX-tiedostot, kartta, nykyinen kehitystila jne.). Muutoksilla tulee aina olla maan NECC:n (Suomessa Pyörämatkailukeskus) hyväksyntä.
Pienillä muutoksilla tarkoitetaan reittimuutoksia, joissa:
- Uuden ja vanhan reitin välinen etäisyys on enintään 50 km kaikkialla
- Kansainvälisten rajanylityspisteiden sijainti ei muutu (elleivät kaikki asianomaiset NECC hyväksy muutosta)
- Reitin teema säilyy muuttumattomana.
EuroVelo-Kehitystä ohjaa ECF:n sekä
Suomessa luodut ohjeet:

European Certification Standard
European Certification Standard (ECS) on Euroopan pyöräilyliiton (ECF) kehittämä menetelmä pyöräilyreittien – olivatpa ne EuroVelo-reittejä tai eivät – arviointiin ja laadun mittaamiseen. Menetelmää voidaan käyttää kansallisten tai alueellisten reittien kartoittamiseen ja arviointiin sekä EuroVelo-reittien sertifiointiin, mikäli kriteerit täyttyvät. ECS voi auttaa luomaan kansallisia standardeja niissä maissa, joissa niitä ei vielä ole, ja yhdenmukaistamaan sääntelyä Euroopan eri valtioissa. Tämä ECS-käsikirja tarjoaa tiiviin katsauksen menetelmän perusperiaatteisiin ja -kriteereihin.

Pitkän matkan pyöräreittien laatukriteeristö
Pyörämatkailukeskus on kääntänyt ECF:n julkaiseman European Certification Standard -laatukriteeristön suomeksi ja mukauttanut kriteeristön tukemaan pitkän matkan pyöräreittien kehitystä myös harvaan asutuilla alueilla. Kyseessä on ensimmäinen luonnos ja sitä tullaan kehittämään tulevaisuudessa.

Development Guide
Tämä opas tarjoaa suosituksia ja ohjeita EuroVelo-reittien kehittämiseen osallistuville sidosryhmille. EuroVelo-strategian 2030 mukaan sidosryhmien tulisi kiinnittää erityistä huomiota reittien laatuun siten, että ne palvelevat mahdollisimman laajaa käyttäjäjoukkoa. Lisäksi reitit tulisi integroida olemassa oleviin tai suunnitteilla oleviin pyöräilyverkostoihin ja tarjota helppo pääsy keskeisiin joukkoliikenteen solmukohtiin. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi EuroVelo-kehittämisopas esittelee yleisiä ja erityisiä periaatteita EuroVelo-reittien kehittämiseen. Opas sisältää myös suosituksia hallintoon liittyen, esittelee keskeisiä elementtejä hyvästä pyöräilyä tukevasta lainsäädännöstä, antaa esimerkkejä mahdollisista rahoituslähteistä sekä kokoaa hyviä käytäntöjä EuroVelo- ja pitkän matkan pyöräilyreittien kehittämisestä eri puolilta Eurooppaa.

EuroVelo-reittien suunnitteluperiaatteet Suomessa
Väylävirasto toimii valtakunnallisena liikenneverkon suunnittelusta ja kehittämisestä vastaavana viranomaisena myös pyörämatkailun osalta. EuroVelo-reittien kehittämisessä Väyläviraston rooli on erityisen keskeinen opastuksen suhteen: se tukee reittien suunnittelua kansallisten liikenneverkon tavoitteiden mukaisesti ja tarjoaa ohjeistuksen laadukkaiden ja tieliikennelain mukaisten EuroVelo-opasteiden suunnitteluun.
EuroVelo -reittien kehitys hankkeissa
EuroVelo-reittien kehittäminen Suomessa etenee pääosin erilaisten hankkeiden kautta, joissa alueelliset ja paikalliset toimijat suunnittelevat ja toteuttavat reittien parantamista yhteistyössä Kansallisen koordinointikeskuksen (Pyörämatkailukeskus), Väyläviraston ja muiden sidosryhmien kanssa.
Hankkeissa keskitytään muun muassa reittien linjauksiin, opastukseen, saavutettavuuteen ja palveluiden kehittämiseen, tavoitteena luoda turvallinen, sujuva ja matkailijalle houkutteleva pyöräilykokemus osana Euroopan laajuista pyörämatkailureitistöä.
Hankkeissa tuotettuja hyödyllisiä materiaaleja:
Pyöräillen Edistystä: Pyörämatkailun Kehittäminen EuroVelon Itämeren Reitillä
Pyörämatkailu – Aluekehittämisen Mahdollisuuksia Itämeren Alueella
Bike Across Baltic -hanke
BAB-hankkeessa kehitettiin valittuja reittiosuuksia hankkeen kumppanimaissa Virossa, Suomessa, Puolassa ja Ruotsissa.
Hanke on tarjonnut mahdollisuuksia alueellisille ja paikallisille viranomaisille parantaa valtioiden välistä ja rajat ylittävää yhteistyötä yhteiskehittämisen ja vertaisoppimisen avulla.
Hankkeessa tuotettiin:
- Opas ja työkalu: Pyörämatkailu – Aluekehittämisen mahdollisuuksia Itämeren alueella
- EV10 arviointityökalu
- Reittikuvausten kehittäminen, Suomessa Turku-Helsinki väli
- EV10 Mediapankin luonti
Toteutusaika: Elokuu 2023 – Heinäkuu 2025. Rahoitus: Interreg Baltic Sea Region small project (0,5m €).
Pyörämatkailijoista elinvoimaa haja-asutusalueille – EuroVelo -reittien matkailullinen tuotteistaminen
Hankkeessa tuotteistettiin ensimmäinen osa Itä-Suomen ja Lapin haja-asutusalueella kulkevasta EuroVelo 13-reitistä. Hankkeessa kehitystyön pohjaksi luotiin kehitysmalli ja kriteeristö haja-asutusalueella kulkevien EuroVelo -reittien päiväkohtaisten etappien toteuttamiselle ja matkailulliselle tuotteistamiselle yhteistyössä alueen toimijoiden ja yritysten kanssa. Hankkeen toteutti Pyörämatkailukeskus ja rahoitti ELY-keskus.
Hankkeen toteutusaika: 1.1.2023-30.9.2023
EuroVelo 10 Turku-Helsinki -osuuden medipankki
Pyörämatkailukeskus haluaa tukea alueita, kuntia, palveluntarjoajia ja muita toimijoita markkinoimaan EuroVelo 10 kehitettyä Turku-Helsinki -osuutta. Mediapankista löydät reittikuvia, EuroVelo 10-logot ja mediapankin käyttöohjeen.





























EuroVelo 13 Pohjoisen osuuden mediapankki
Pyörämatkailukeskus haluaa tukea alueita, kuntia, palveluntarjoajia ja muita toimijoita markkinoimaan EuroVelo 13 Rautaesirippureitin pohjoista osuutta.
Mediapankista löydät reittikuvia, markkinointiesitteen, EuroVelo 13 -logot ja muuta hyödyllistä tietoa.


















Suunnitteletko EuroVelo-reitin kehitystä?
Ota yhteyttä Pyörämatkailukeskukseen, Kansallisena koordinointikeskuksena työnämme on auttaa EuroVelo-reittien kehityksessä.