top of page

SOUTH BY CYCLE - VASTUULLISESTI JA TURVALLISESTI

South by Cycle -reitistön käyttö perustuu jokamiehenoikeuksiin, kuten monen muunkin reitin Suomessa. Tämä tarkoittaa vapautta, mutta myös vastuuta; kunnioitusta luontoa, toisiamme, eläimiä sekä maanomistajia kohtaan. South by Cycle -reittietiketin avulla haluamme mahdollistaa kaikille turvallisen ja vastuullisen elämyksen reitillä. Nämä ohjeet on hyvä pitää mielessä pyöräretkeillessä missä vaan.Kultaiset ohjeet reitistölle:

1. Kunnioita luontoa Pidä etäisyyttä eläimiin ja salli heille pesimärauha. Huomioi kasvit ja suojelualueet. Ethän jätä vierailustasi jälkeäkään – mukaan lukien jarrutusjäljet ja jätä väliin myös poluilta poikkeamiset kulumaherkkään maastoon.

2. Pyöräile liikennesääntöjä noudattaen. Huomioi muut reitillä kulkijat. Ole erityisen varovainen liikennöidyillä teillä sekä ylittäessäsi teitä ja junaraiteita. Pimeän aikaa muista valot ja heijastimet. Käytä päiväsaikaankin näkyviä vaatteita.

3. Leiriytymistä suositellaan vain reitillä sallituille paikoille. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistöissä. Suosittellemme majoitus- ja leiriytymispaikkoja, joita löydät reittikartasta.

4. Tulenteko metsissä ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Älä tee tulta metsävaroituksen aikana edes sallituille tulipaikoille. Tulentekoon pitää olla aina lupa maanomistajalta.

5. Älä roskaa. Sen minkä toit, jaksat viedä myös pois. Pakkaa mukaasi muutama pussi eri jätelajien lajittelua ja mukana kantamista varten.

6. Huomioi muut retkeilijät, alueen asukkaat ja maanomistajat. Reitti koostuu sadoista maanomistajista ja tiekunnista, joille olemme kiitollisia mahdollisuudesta kulkea heidän maillaan. Pidäthän huolen, että se on tulevaisuudessakin mahdollista ja anna kotirauha. Älä astu taimikkoon, mene viljelyalueille tai piha-alueille. Tervehdi ja kunnioita!

7. Tilannenopeudet. Monia hirvittää pyöräilijöiden kova vauhti, vaikka se olisi ihan laillinen. Jopa korostetun maltilliset nopeudet parantavat hyväksyttävyyttä kanssakulkijoiden ja maanomistajien keskuudessa. Ohita hevosien kanssa liikkuvat erityisellä varovaisuudella ja maltilla, jopa pysähdy.

8. Huomioithan, että eri suojelualueiden, virkistysalueiden sekä kansallispuistoilla säännöt saattavat rajoittaa liikkumista.


Suojelualueiden erillissäännöt:


OTA HUOMIOON ENNEN REITILLE LÄHTÖÄ:

Reitillä ei ole reitin puolelta kunnossapitoa tai huoltotoimia. Teitä ei välttämättä aurata talvella eikä polkuja raivata kesällä. Reitti on luonnonmukainen ellei ole osa muuta hoidettua reitistöä kuten kunnallisia ulkoilureittiä.

Reitillä ei ole reittimerkintöjä. Reitti on digitaalisesti opastettu. Testaa, että osaat käyttää omaa gps-navikointilaitettasi tai sovellustasi ennen kuin lähdet reitille.

Reitistö ei sovellu seurattavaksi lumen aikaa, koska osa reitistä on latuverkosto sekä tienpenkereille ei mahdu väistämään liikennettä liikennöidyillä osuuksilla.

Rengaskokoon ja ilman paineet vaikuttavat etenemiseen. Reitistön teknisimmät (pehmeät, kivikkoiset tai juurakkoiset) kohdat tarvitsevat leveät renkaat sekä renkaissa myötäilevät rengaspaineet (pääsääntöisesti kivikovat renkaat eivät sovellu reitille). Reitistöllä on muutamia lyhyitä pätkiä, joita suositellaan talutettavaksi haastavuutensa vuoksi. Maastossa ja pitkiä matkoja ajaessa on hyvä tietää ja tuntea omat rajansa – niin kunnon kuin taitojensa puolesta. Aloita pyörävaeltaminen maltillisin matkoin.

Reitin vaativuustiedot löydät jokaisen reitin tiedoista, sekä kartassa näet myös pinnanlaatujen tuomat vaativuustasot väritiedoin ja POI-pisteistä saat vinkkejä oman retkesi suunnitellussa. Näiden tietojen sekä palveluiden taajuus vaikuttaa kullekin eri tavoin reitin suunnitteluun. Reitistön käyttäjän pitää itse miettiä oma käyttämänsä aika reitillä ja matkavauhti eri alustoilla suhteuttaen sen omiin taitoihinsa ja toiveisiinsa etenemistahdista.


Muistathan myös, että aina ei kaupat ja kahvilat ole luvatusti auki, joten ota varaevästä aina mukaan varmuuden vuoksi. Pidä mukanasi myös aina vara-akkuja kännykän lataamista varten.

Huomioithan, että liikut reitillä omalla vastuullasi ja omilla vakuutuksillasi.

Huomioi sään tuomat haasteet: Sateella ja pakastaessa mm. kalliot, sammaleet, puiset rakenteet ja juurakot jopa uusi asfaltti ovat liukkaita. Kesällä rutikuivassa maastossa syttyy helposti kipinästäkin tulipalo. Pukeudu sään mukaan ja pidä varavaatteita – sateen ja tuulenkestäviä vaatteita mukana kesälläkin. Itikoita liikkuu vaihtelevasti – varaa pitkät lahkeiset ja hihaiset vaatteet hämärtyviin iltoihin.

Käytä näkyviä vaatteita metsästyskauden aikana sekä ajaessasi liikennöityjä tieosuuksia. Hirvien ja peurojen metsästysajankohta on syyskuusta helmikuun loppuun. Metsästyksestä varoitetaan yleensä metsäteiden alku ja loppupäässä. Kaikista metsästysajoista löydät tietoa täältä.

Metsänhoidon takia tie on voitu sulkea hetkellisesti tai metsänhoidosta varoitetaan. Älä aja metsänhoitokoneiden läheltä tai hoitoalueen läpi – koneen hoitajat ja puunkaatajat eivät välttämättä näe eivätkä kuule sinua varoakseen.

Muista sulkea perässäsi karja-aidat ja portit, jotka ovat olleet kiinni kun saavuit paikalle.

Jos olet yksin retkellä, kerro ystävillesi, missä aioit liikkua. Eksyessä sinut on helpompi paikantaa.

Hätätilanteen sattuessa soita 112 tai käytä Suomi112 sovellusta. Pyöräilijän ensiapupakkaus on hyvä olla aina mukana. Vaikka reitti kulkee erittäin kattavan puhelinverkoston alueella paikka paikoin saatat joutua katvealueelle varsinkin kalliolaaksoissa.


Tutustu myös näihin

Ota haltuun myös seuraavat etiketit, joista saat hyvät ohjenuorat vastuulliseen ja turvallisempaan pyörävaellukseen myös tällä reitistöllä:Reitin varrella olevista havainnoista (esim. uudet/muuttuneet POI-tiedot), voit olla yhteydessä Pyörämatkailukeskukseen/Pyöräilykuntien verkostoon, joka toimii reittitiedon ylläpitäjänä reitin alueen kuntien yhteisellä reitillä. info@pyoramatkailukeskus.fi


Kirjoittaja Kristiina Vaano, joka toimi South by Cycle -hankkeen projektipäällikkönä


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page