top of page

PYÖRÄREITILLÄ NAVIGOINTI GPX-JÄLJEN AVULLA

Pyöräily on loistava tapa nauttia ulkoilmasta, tutustua uusiin maisemiin ja pysyä aktiivisena myös lomalla. Suomessa on kehitetty viime vuosien aikana useita uusia pidempiä retkipyöräily- ja pyöräväellusreittejä sekä lyhyempiä paikallisreittejä ja maastopyöräreittejä, jotka tarjoavat oivan tavan tutustua uusiin alueisiin ja niiden kiinnostavimpiin kohteisiin ja kauneimpiin maisemiin. Suurinta osaa reiteistä ei ole kuitenkaan merkitty maastoon vaan ne on digitaalisesti opastettuja. Mitä tarkoittaa digitaalisesti opastettu reitti? Tässä artikkelissa tutustumme siihen, mikä on digitaalisesti opastettu reitti ja miten voit hyödyntää GPX-jälkeä pyöräilyreittien navigoinnissa, erityisesti jos olet vasta aloittelemassa tämän teknologian käyttöä.


mies selaa karttaa puhelimesta

Kuva: Arctic by Cycle I Timo Veijalainen


Mitä tarkoittaa digitaalisesti opastettu reitti ja mikä on GPX-jälki?


Digitaalisesti opastettu reitti tarkoittaa reittiä, jolla navigoidaan käyttäen GPX-jälkeä (GPS Exchange Format). GPX-jälki mahdollistaa reittitietojen jakamisen, tallentamisen ja navigoinnin GPS-laitteiden ja -sovellusten avulla. GPX-jälki on digitaalinen tiedostomuoto, joka sisältää kaikki reitillä navigointiin tarvittavat reittitiedot kuten geopisteet, koordinaatit ja korkeustiedot. Jälkiä käytetään etenkin eri ulkoiluaktiviteetteihin kuten pyöräilyyn ja vaellukseen, jossa kaikkia reittejä ei ole opastettu maastoon opastekyltein. GPX-jäljen voi ladata tiedostona reittisivustolta, josta se tallennetaan GPS-laitteeseen tai -sovellukseen. GPS-laitteet esim. urheilukellot tai ajotietokoneet tai puhelimen GPS-sovellukset näyttävät reitin kartalla ja tarjoavat tarkat ohjeet reitin noudattamiseen, mikä tekee reitillä navigoinnista helppoa myös ilman fyysisiä opastekylttejä.


Kuva: EuroVelo 13 Northern Section I Mikko-Pekka Karlin


Miten käytän GPX-jälkeä pyöräreitillä navigoinnissa?


1. Valitse sopiva sovellus tai laite: Ensimmäinen askel on valita GPS-sovellus tai -laite, joka tukee GPX-tiedostoja ja on suunniteltu erityisesti pyöräreiteillä navigointiin. Suosittuja sovelluksia tähän tarkoitukseen ovat esimerkiksi Komoot, Strava ja RidewithGPS.


2. Lataa GPX-jälki: Kun olet valinnut sopivan sovelluksen tai laitteen, lataa haluamasi pyöräreitin GPX-jälki tiedostona koneelle tai puhelimeen. Voit ladata GPX-tiedoston esim. Bikeland.fi sivustolta, alueiden reittisivustoilta, retkeilysivustoilta tai yhteisöistä.


3. Avaa GPX-jälki sovelluksessa tai laitteessa: Avaa valitsemasi sovellus tai laite ja lataa GPX-jälki sisäänrakennetulla toiminnolla. Useimmissa sovelluksissa löydät valikosta toiminnon "Lataa reitti", “Tuo GPX-jälki“ tai muu vastaava.


4. Tarkista reitin tiedot: Ennen lähtöä tarkista GPX-jäljestä reitin pituus, korkeusprofiili, reitin päällyste ja mahdolliset haastavat osuudet. Voit tutkia karttaa ja tarkastella reitin eri osioita kartalla käännös käännökseltä.


5. Navigointi: Kun olet valmis, käynnistä navigointi sovelluksessa tai laitteessa. Seuraa reaaliaikaisesti näyttöä, joka näyttää sijaintisi suhteessa GPX-jälkeen ja opastaa sinua oikeaan suuntaan. Näet usein myös etäisyyden ja ajan seuraavaan käännökseen tai kohteeseen.


6. Hyödynnä ääniohjeita tai varoitusilmoituksia: Monissa GPS-sovelluksissa on ääniohjeita tai varoitusilmoituksia, jotka auttavat sinua navigoinnissa. Ne voivat ilmoittaa käännöksistä, risteyksistä tai muista tärkeistä kohteista etukäteen.


7. Seuraa suoritustietoja: Tarvittaessa voit seurata pyöräilyn suoritustietoja, kuten matkaa, aikaa, keskinopeutta ja korkeuseroja, suoraan sovelluksesta tai laitteesta.


8. Turvallisuus: Älä keskity pelkästään laitteeseesi, vaan pidä silmät tiellä ja ympäristössäsi.


9. Harjoittele: Jos olet uusi GPX-jälkien käyttäjä, harjoittele sovelluksen tai laitteen käyttöä tutussa ympäristössä ennen pidemmälle pyöräretkelle lähtöä. Näin pääset perille ilman turhia mutkia matkassa.


10. Huolehdi akun kestosta: Varmista, että laitteessasi on tarpeeksi akkua koko matkan ajaksi. Jos olet pitkällä retkellä, harkitse varavirtalähteen ottamista mukaan.


10. Puhelinyhteys: Suomessa on kattavat puhelinverkko, mutta luonnossa ja haja-asutusalueilla liikkuessa on hyvä varmistaa, että reitit on ladattuna offline-tilaan, jolloin voit navigoida reitillä myös ilman puhelinyhteyttä. Tämä auttaa säästämään myös laitteesi akkua.


pyöräilijä kivikkoisella polulla auringonlaskussa

Kuva: Arctic by Cycle I Timo Veijalainen


Esimerkkejä suosituista GPX-yhteensopivista sovelluksista ja laitteista:


  • Strava: Erinomainen yhteisöominaisuuksien ansiosta. Voit jakaa reittejä ja seurata ystäviäsi.

  • Komoot: Suunniteltu erityisesti ulkoilureiteille. Hyvä reittisuunnittelu ja offline-kartat.

  • RidewithGPS: Yksityiskohtaiset reittisuunnittelu- ja navigointiominaisuudet.

  • Garmin-laitteet: Garminin pyöräilytietokoneet ovat suosittuja pyöräilijöiden keskuudessa.

  • Wahoo: Toinen suosittu pyöräilytietokone, joka tarjoaa selkeän ja helppokäyttöisen navigoinnin.



Kuva: South by Cycle I Teemu Oksanen


Koe uusia reittejä ja kohteita GPX-jäljen avulla


GPX-jäljen käyttäminen pyöräreittien navigoinnissa avaa ovet uusiin seikkailuihin ja auttaa sinua tutustumaan turvallisesti mielenkiintoisiin reitteihin ja kohteisiin. Kun valitset sopivan sovelluksen tai laitteen, lataat GPX-jäljen ja opettelet sen käytön, voit luottaa siihen, että pysyt oikealla tiellä ja voit keskittyä nauttimaan pyöräilystä. Reitillä navigoinnin lisäksi kannattaa tarkistaa etukäteen esim. reitin varrella sijaitsevat palvelut, niiden aukioloajat ja vesipisteet, jotta voit varmistaa, että sinulla on aina riittävästi evästä mukana retken tekemiseen. GPX-jäljellä navigointi voi vaikuttaa alkuun haastavalta, mutta sen opettelu kannattaa, koska se tekee pyöräilystä entistäkin parempaa ja mielenkiintoisempaa!


Näiden lisätietojen avulla saat vielä enemmän irti GPX-jälkien käytöstä pyöräilyreittien navigoinnissa. Tutustu Suomen parhaisiin pyörämatkailureitteihin alla olevan linkin kautta.






Onnea matkaan ja turvallisia pyöräilyretkiä!


//Bikeland



Pyöräilykuntien verkosto ja Pyöräliitto perustivat Pyörämatkailukeskuksen eli Bikelandin vuonna 2020 Traficomin rahoituksella Suomen pyörämatkailun kehittämiseksi. Bikelandin tavoitteena on valjastaa Suomen potentiaali unelmien pyörämatkailumaana, vahvistaa kotimaista pyörämatkailualan osaamista ja ​lisätä Suomen tunnettavuutta pyörämatkailukohteena kotokedoilta kaukomaille.



522 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page