EuroVelo-pyöräreitit halkovat Suomea ja kutsuvat tutustumaan niin Lapin tuntureihin, Keski-Suomen vehreään järvialueeseen, etelärannikon kumpuileviin maisemiin kuin Itämeren saaristoon ja rannikkokaupunkien viehätykseen. EuroVelo 10 kuljettaa sinut Itämeren rannikkoa pitkin, EuroVelo 11 vie järvi-Suomen sydämeen ja EuroVelo 13 johdattaa itärajan villiin luontoon.

EuroVelo 10 – Itämeren reitti alkaa Torniosta, Suomen luoteiskulmasta. Reitti kulkee Perämeren ympäri kohti länsirannikon ainutlaatuista Merenkurkun saaristoa – Suomen ainoaa luonnonperintökohteena Unescon maailmanperintöluettelossa olevaa aluetta, jossa maankohoaminen on jatkuva seuraus viimeisestä jääkaudesta. Turusta alkaa reitin kehitetty osuus, joka jatkuu etelärannikkoa pitkin kumpuilevassa maisemassa, metsien ja peltomaisemien halki aina Helsinkiin asti. Myös Helsingissä Itämeri on vahvasti läsnä – lyhyen lauttamatkan päässä sijaitsee Unescon maailmanperintökohde, Suomenlinna. Idempänä Suomenlahden rannikkoa pitkin matkatessa historialliset merikaupungit Porvoo, Loviisa, Hamina ja Kotka tarjoavat kiehtovaa historiaa ja vanhoja merilinnoituksia. Reitti päättyy Vaalimaalle, 1600 kilometrin ja upeiden merimaisemien jälkeen.

EuroVelo 11 – Itä-Euroopan reitti alkaa Suomessa Karigasniemeltä, Suomen ja Norjan rajalta. Reitti kulkee kahden erämaa-alueen välissä Inarijärven rannoille ja siitä edelleen halki Pohjois-Euroopan laajimman tunturiylängön, jossa avotunturit kertovat jääkauden muovaamasta maisemasta – nämä pyöreät huiput olivat ennen vuoria. Keski-Suomen järvialueella, Kuopion ja Jyväskylän seuduilla, reitti kuljettaa sinut läpi rauhoittavien järvimaisemien. Jyväskylä tunnetaan järvien lisäksi myös Alvar Aallon arkkitehtuurista, ja kaupungista löytyy kaksi Suomen seitsemästä Unescon maailmanperintökohteesta. Helsinki on EuroVelo 11 -reitin lähes 1600 kilometrin mittaisen Suomen osuuden päätepiste.

EuroVelo 13 – Rautaesirippureitti kulkee Suomessa Näätämöstä, Norjan ja Suomen rajalta, Sallatunturin kupeeseen lähelle Suomen ja Venäjän rajaa. Tämä 534 kilometrin mittainen pohjoinen osuus erämaiden halki on reitin ainoa kehitetty osuus. Löydät osuuden tarkemmat päiväetapit ja tiedot pohjoisen osuuden reittisivulta. Reitin varren kylät ja pienet kaupungit kertovat rikasta kulttuuri- ja historiatarinaa: saamelaiskulttuuria sekä sodan vuosia ja niiden vaikutuksia alueen ihmisiin. Myös EuroVelo 13 -reitin eteläosalla, muun muassa Kuhmon, Imatran sekä Lappeenrannan ja Virolahden välisillä alueilla, on useita mielenkiintoisia museoita, jotka keskittyvät Suomen rajojen puolustamisen historiaan. Reitti päättyy Kaakkois-Suomessa Virolahdelle, mutta Venäjän rajan ollessa kiinni, suosittelemme seuraamaan EuroVelo 10 -reittiä Helsinkiin ja ottamaan lautan Tallinnaan, josta matkaa voi jatkaa kohti Keski-Eurooppaa historiallista rautaesirippua seuraten.

Valitsitpa minkä reitin tahansa, pääset nauttimaan suomalaisen luonnon monimuotoisesta kauneudesta ja eri alueiden kulttuuriperinnöstä. EuroVelo-reitit tarjoavat erinomaisen tavan tutustua Suomeen kaiken tasoisille pyöräilijöille, sillä reitit kulkevat pääosin päällystettyjä teitä pitkin. Saat tarkempaa tietoa reiteistä klikkaamalla kartalla haluamaasi reittiä.

EUROVELO-REITIT SUOMESSA OVAT VIELÄ KEHITYSVAIHEESSA

Kaikki EuroVelo-reitit Suomessa ovat edelleen kehitteillä, joten reittien opastuksen ja reittitietojen laatu vaihtelee reiteittäin. EuroVelo 10 -reitti on tällä hetkellä opastettu välillä Vaalimaa–Vaasa, mutta opastus on vielä paikoin puutteellinen. Siksi suosittelemme GPX-jäljen lataamista navigointia varten. EuroVelo 11- ja EuroVelo 13 -reiteillä ei ole vielä opasteita, joten reittiä voi seurata ainoastaan GPX-jäljen tai kartan avulla.

EuroVelo 10 Turku-Helsinki osuus ja EuroVelo 13 pohjoisesta osuudesta on saatavilla kattavat reittikuvaukset päiväetapeittain. Muista reiteistä ja osuuksista ei vielä ole virallisia reittikuvauksia. Bikeland-sivuilta löydät kuitenkin jo kaikki reittien varrella sijaitsevat Welcome Cyclist -palvelut  sekä ladattavat GPX-jäljet.