PAT04767.JPG

PYHÄ - LUOSTO

POHJOIS-SUOMI

PITUUS

ikoni_reitti_pituus_valk.png
550 km

% PÄÄLLYSTÄMÄTÖN

70 %
ikoni_reitti_päällyst_valk.png

KESTO

ikoni_reitti_kesto_valk.png
8-10
päivää

% POLKUA

ikoni_reitti_polku_valk.png
3 %

NOUSUMETRIT

ikoni_reitti_nousu_valk.png
5550 m

HAASTAVUUS (1-10)

6
ikoni_reitti_haastavuus_valk.png

KORKEIN KOHTA

ikoni_reitti_korkein_valk.png
131 m

% AJETTAVISSA

98 %
ikoni_reitti_ajettavissa_valk.png

Kouvola-Hanko on 550km ja 8-10 päivän retkipyöräilyreitti Kouvolasta Suomen eteläisimpään pisteeseen Hankoon metsiä, peltoaavoja ja joen- ja merenrantoja pitkin. Reitti yhdistää Uudenmaan ja Kymenlaakson kansallispuistot, virkistysalueet, kylät ja kaupungit hiekka- ja metsätievoittoisesti tarjoten monipuolisen kattauksen Etelä-Suomen luontoa ja kulttuuria.

Kouvola-Hanko on South by Cycle -reitistön pisin reittiosuus: 550km reitin pyöräilyyn kuluu 8-10 päivää. Lepopäivien kanssa reitti tarjoaa rentotahtisen, vajaan kahden viikon retken Etelä-Suomen monipuoliseen luontoon ja kulttuuriin. Reitti kulkee Kymenlaakson ja Uudenmaan maakuntien halki metsiä, peltoaavoja, joenvarsia ja merenrantoja pitkin yhdistäen reitille Etelä-Suomen tärkeimpiä luontokohteita ja -nähtävyyksiä. Suurin osa reitistä on helppoja hiekkateitä ja hiekkapohjaisia ulkoilureittejä, mutta mukana on myös muutama polkuosuus ja joitakin asfalttisiirtymiä. Pituudestaan huolimatta reitin alku- ja loppupisteet ovat saavutettavissa junalla Helsingin keskustasta jopa puolessatoista tunnissa. 

 

Reitti alkaa Kouvolan hiekkaharjuilta Inkeroisten ja Anjalan kautta Strömforssin vanhalla Ruukkialueelle ja siitä rannikkoa seuraillen Lovisan ja Porvoon historiallisiin kaupunkeihin. Siitä reitti jatkuu Sipoonkorven kansallispuiston kautta pääkaupunkiseudun viheralueiden ulkoilureiteille ja lopulta Nuuksion järviylängölle ja Nuuksion kansallispuistoon. Lohjanharjun ja Lohjanjärven rantojen jälkeen reitti jatkuu Mustion linnan kautta Karjaalle, Firskarsin vanhalle ruukkialueelle, Västerbyn ulkoilualueelle Tammisaareen ja siitä Suomen eteläisimpään pisteeseen, Hankoon.  

Beige Minimalist Badge Microphone Personal Typography Podcast Host Logo-4.png
PAT04733.JPG
PAT04864.JPG
PAT04851.JPG
PAT04737.JPG

Reitti on retkeiltävissä luontokohteissa ja leirintäalueilla yöpyen, mutta myös kokonaan ilman telttaa majataloissa ja hotelleissa yöpyen – ainakin kun yöpymiset on varattu reilusti ennakkoon. Parhaimmillaan reitti lienee laavuja ja luksusta yhdistellen, nauttien sopivassa suhteessa reitinvarren parhaista luontokohteista ja mielenkiintoisimmista majatalovaihtoehdoista. 

 

Tutustu tarkemmin reittiin ja suositeltuun etenemisrytmitykseen yöpaikkavaihtoehtoineen reittimuistiinpanoissa.

REITTIVAIHTOEHDOT

Länsi-Uudenmaan kierros, Kehä G, Nuuksion kansallispuiston yöretki ja Sipoonkorven kansallispuiston yöretki hyödyntävät Hanko-Kouvola -reitistä pätkiä ja mikäli pidemmälle retkelle ei avaudu aikaikkunaa, niin pääsee Kouvola-Hanko -reitin makuun myös niiden kautta.

Näiden lisäksi m/s J.L. Runeberg kuljettaa matkustajia Helsinki-Porvoo-Loviisa -välillä kesäaikaan. Laivamatkaa hyödyntäen reitistä voi ajaa Loviisa-Porvoo-Helsinki -osuuden viikonloppuretkenä, tai Porvoo-Helsinki -välin yöretkenä.

SouthxCycle_drawning 12.png
SouthxCycle_drawning 13.png
SouthxCycle_drawning 20.png
 • Kouvolan harjumaisemien hiekkatiet ja Jyräänjoen kosket

 • Kumpuilevat metsätiet järvineen Kouvolan Enäjärven kyläraitilta Sippolan taiteilijakylään 

 • Korjärven laavu, uimaranta ja sauna

 • Strömforsin, Fiskarsin, Billnäsin, Forsbyn ruukkikylät sekä Mustion linna vesistöineen ja palveluineen

 • Loviisan, Tammisaaren,  ja Porvoon vanhojen kaupunkien väririkkaat puutalokujat kahviloineen ja ravintoloineen

 • Yöt suojelumetsässä Sipoonkorven ja Nuuksion kansallispuistoissa sekä Västerbyn ulkoilualueella

 • Kuusijärven savusauna

 • Keravan- ja Vantaanjoen varsien hiekkatieväylät koskelta koskelle

 • Lohjanharjun ja Lohjanjärven reitit

 • Dagmarin lähde ja suojelualue Hankoniemessä

 • Hangon polut, hiekkarannat ja pitsihuvilat

SouthxCycle_drawning 7.png
1/11

Kuvat: Taneli Roininen

SouthxCycle_drawning 19.png